Distansritt
23 juni 2020 13:30
Ridsportplus

Klart med årets SM i distansritt – VM flyttas

MästerskapNär SM och YRSM i distansritt i Kristinehamn ställdes in på grund av corona, var det många som ställde in sig på att det inte skulle bli något SM 2020. Men den under gårdagen kom klartecken från Ridsportförbundets distanskommitté och FEI att SM och YRSM rids i samband med Simlångsritten utanför Halmstad. Årets VM flyttas dock till nästa år.

Klart med årets SM i distansritt – VM flyttas
Ebba Bota är regerande svensk mästare för ungdomar och young riders - i år ska hon försöka försvara titeln. Foto: Ulf Lonäs

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

SM i distansritt på trestjärnig CEI 160 km skulle ha avgjorts den 23 maj på A9-ritten i Kristinehamn. Senior-SM 160 km är en internationell tävling med nationella kringklasser så därför är både det internationella förbundet, FEI, och Ridsportförbundet inblandade.

Det har inte kommit några underhandsbesked om hur man skulle lösa frågan om årets SM, och flera distansryttare trodde nog att coronan hade stoppat årets SM helt. Men förra årets SM-arrangör Simlångsritten har jobbat stenhårt i det tysta för att försöka få till ett SM i år. Simlångsritten är en av Sveriges äldsta distansritter och har lång rutin både av 160 km och mästerskap – nu blir det SM lördagen den 18 juli.

Mycket att ta hänsyn till

Det fanns många hinder på vägen. Reserestriktioner, att hitta lediga FEI-funktionärer ett visst datum, och godkännande av SM-distansen hos FEI var bara några. Och mycket blir inte som förra året. Prisutdelningar och publik blir inte tillåtet. Nya FEI-regler gör att man måste justera några sträckor av banan men det blir ändå nästan samma bana. Bara en enda groom får följa med varje häst i alla tävlingsklasser, och de nationella coronarestriktioner som finns gäller. Att flytta SM till ett senare datum var inte möjligt.

– Propositionen och alla coronapapper som ska bifogas är skickade till FEI och kommer att publiceras så fort som möjligt på TDB. Söndagen kan bli reservdag om vi måste flytta någon klass från lördagen om det blir för många anmälningar, säger Jessica Holmberg som är en av flera drivande personer på Simlångsritten.

Positivt med SM

– Jag är väldigt glad att vi kunde få till ett SM i år både för seniorer och ungdomar tack vare våra arrangörer. Många har jobbat hårt för att lyckas med detta. Nu är det upp till distansryttarna att komma till SM med hästar som är tränade för den tuffa uppgift som 160 km är, säger Marianne Eriksson, ordförande i Ridsportförbundets distanskommitte och FEI-domare.

– Det lutar åt att det inte blir någon SM-start, men kanske kommer några hästar från mitt stall att starta på Simlångsritten den 18 juli. Jag har tre hästar som är färdiga för 80 km och tre andra som kan gå 120 km. Arabgalopphästarna tar också en del tid, men nästa år är jag sugen på att rida distans-EM i Holland och speciellt unghäst-VM, säger Annelie Eriksson som har ett SM-guld från 2015 och ingår i Ridsportförbundets utmanargrupp i distansritt.

Anna Remmare tog silver på YRSM förra året och kommer att att rida YRSM med någon av de hästar hon tävlat tidigare. Vilken häst det blir beror på om YREM i Spanien den 26 september blir av eller ej, säger Ingrid Boström på Stall Gillmyra utanför Stockholm.

Vill försvara sitt guld

Regerande svensk mästare för ungdomar och young rider är Ebba Bota i Malmö. Kommer hon att försöka försvara sitt SM-guld?
– Ja, absolut! Jag har varit beredd på att skulle lösa sig med SM- klasserna och Golden Question är tränad för start och i bättre form än någonsin, säger Ebba Bota, som också har två kvalade hästar till YREM i Spanien om det blir av.ean Championships for Young Riders & Juniors, which are due to b

På tisdagen kom också beskedet från FEI att årets VM i distansritt, som skulle ridits i italienska Pisa i september, flyttas till maj 2021. De närmaste dagarna ska FEI även se över ytterligare två mästerskap i distansritt som var planerade i år – unghäst-VM och EM för juniorer och unga ryttare i spanska Vic 25-27 september.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden