Sverige
9 februari 17:03
Ridsportplus

Flera hästar omhändertagna hos kvinna med djurförbud

DjurskyddTrots att kvinnan i mellersta Sverige fick djurförbud i somras hade hon flera hästar kvar. Nu har den aktuella länsstyrelsen beslutat om ett omedelbart omhändertagande av hästarna. "Bristerna i djurhållningen är väsentliga, det är angeläget att hästarna omedelbart omhändertas," står det i myndighetens beslut.

Flera hästar omhändertagna hos kvinna med djurförbud
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/Azaliya

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i slutet av januari som kvinnan fick ett muntligt besked av länsstyrelsen gällande det omedelbara omhändertagandet av hennes fem hästar.

Ärendet hade då pågått en längre tid och lett till att kvinnan i mellersta Sverige fick djurförbud under sommaren 2022. Förbudet gäller hovbärande djur.

Kvinnan hade då sex veckor på sig att göra sig av med sina hästar. Hon överklagade beslutet vilket gjorde att ärendet drog ut på tiden, men när alla turer var klara fick hon till den 16 januari 2023 på sig.

Hade fem hästar

Den 25 januari 2023 gjorde länsstyrelsen en kontroll hos kvinnan för att
kontrollera att hon följde sitt djurförbud. Vid kontrollen hade hon fem hästar. Av de tre hästar som hölls i stallet bedömde myndigheten att två var magra och att en häst var tunn. Hästarna hade inte tillgång till foder eller vatten och när de erbjöds vatten i hinkar drack de omedelbart upp allt. I två av boxarna var det mycket smutsigt av både urin och gödsel.

En häst hölls i en gruppbox där han inte kunde se någon annan häst, men han hade tillgång till en ren liggyta.

Två hästar hölls ute i en hage med pölar som enda vattentillgång och vattenbaljor med tjockt lager av is. En av dessa hästar bedömdes vara i normalt hull och den andra hästen kunde varken kvinnan eller djurskyddshandläggaren komma tillräckligt nära för att göra en hullbedömning.

”Förhindra fortsatt lidande”

Länsstyrelsen bedömde att hästarna ska omhändertas då kvinnan har
förbud att hålla hästar och att hon har haft tillräckligt med tid på sig för att göra sig av med dem. Kontrollen i slutet av januari visade att kvinnan ”inte uppfyller djurskyddslagens mest grundläggande krav om att ge djur tillräckligt med foder och vatten. Länsstyrelsen anser att hästarna är utsatta för ett akut lidande. Bristerna i djurhållningen är väsentliga, det är angeläget att hästarna omedelbart omhändertas så att hästarna kan få foder, vatten och omvårdnad i tillräcklig mängd. Ett omedelbart omhändertagande av hästarna är nödvändigt för att förhindra ett fortsatt lidande för hästarna,” står det i myndighetens motivering till beslutet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden