Sverige
1 februari 2023 09:33
Ridsportplus

Kvinna får djurförbud efter försummad hovvård

DjurskyddEfter att i flera år försummat hovvården på sitt sto förbjuds en kvinna i mellersta Sverige att ha hand om hovbärande djur. Stoet avlivades direkt i samband med en inspektion och länsstyrelsen anser att hästägaren har "uppvisat brist på kompetens och ansvarsförmåga".

Kvinna får djurförbud efter försummad hovvård
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det aktuella fallet har pågått sedan 2019 då länsstyrelsen gjorde en kontroll av hästägarens hästhållning med anledning av en inkommen anmälan. Vid kontrollen bedömdes howården hos det aktuella stoet vara kraftigt eftersatt och samtliga hovar var långa i tån, på en hade tåspetsen börjat peka uppåt.

    Hästägaren uppgav att hästen haft fång något år tidigare och att hon hade haft problem med att få tag på en hovslagare som kunde hantera detta.

    Hästägaren fick ett föreläggande under våren 2019, där hon uppmanades att se till att en godkänd hovslagare tog tog sig an stoets hovar.

    Ny anmälan

    Detta gjordes dock aldrig och sommaren 2022 kom en ny anmälan till länsstyrelsen. I samband med anmälan skickades även en bild på hästen som visade att samtliga hovar var kraftigt förvuxna. Samma dag som anmälan kom in genomförde länsstyrelsen en kontroll hos hästägaren.

    Stoets hovar var kraftigt förvuxna och hon hade svårigheter att röra sig samt stod i en onaturlig ställning. Veterinär kallades till platsen för ett utlåtande gällande hästens tillstånd. Veterinären konstaterade att stoet var rejält svullen i alla senor, hade förhöjd puls i samtliga ben och var kraftigt smärtpåverkad. Hon hade även mycket svårt att röra sig. Veterinären gjorde bedömningen att hästen var utsatt för ett stort lidande som inte kunde avhjälpas med någon behandling, varför avlivning rekommenderades starkt. Hästägaren gick med på detta och hästen avlivades sedan på plats i boxen.

    Psykiskt lidande

    I ett senare utlåtande har veterinären även påpekat det kraftiga psykiska lidande som hästen utsatts för i form av smärtan och oförmågan att röra sig. Veterinären har även i sitt utlåtande bedömt att lidandet pågått i ungefär två år med initialt milt till kraftigt lidande i takt med hovarnas tillväxt.

    Länsstyrelsen anser att ”det står klart att hästens tillstånd varit en konsekvens av bristande hovvård, tillsyn och den medföljande handlingsplikten. På grund av detta bedömer länsstyrelsen att XX allvarligt försummat tillsynen och vården av hästen  samt den medföljande handlingsplikten. XX har trots sin medvetenhet om hästens tillstånd inte tillsett hästen förebyggande åtgärder för att förhindra problemets uppkomst eller tillsett hästen med nödvändig vård vid behov. XX har genom detta även uppvisat brist på kompetens och ansvarsförmåga. Länsstyrelsen gör även bedömningen att XX inte följt det föreläggande som länsstyrelsen har meddelat trots att beslutet var av väsentlig betydelse från djurskyddssynpunkt.”

    Upprepande sannolikt

    Länsstyrelsen bedömer att hästägaren saknar förmåga att ha hand om hovbärande djur och att det inte har framkommit något som visar att ett upprepande inte är sannolikt. Därför förbjuds hon nu att ha hand om hovbärande djur.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden