Avelsnyheter
7 juni 2022 08:54
Ridsportplus

Flyinge och aveln: ”Vi vill ta vara på uppfödarnas kunskap”

StiftelseurkundEn seminstation och kortkurser inom avel, men inga hingstar fysiskt på plats. Så ska Flyinge leva upp till de krav som stiftelseurkunden ställer på anläggningen.

Flyinge och aveln: ”Vi vill ta vara på uppfödarnas kunskap”
Jens Fredricson hoppas att satsningen på utbildningar inom avel ska göra Flyinge till en mötesplats för uppfödarna Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Flyinge ska satsa på kunskap och utbildning. Satsningen sker på ett Flyinge där det inte längre står några hingstar, något som Jens Fredricson, en av drivkrafterna bakom satsningen, snarast ser som en fördel.

    Jens Fredricson, stallmästare och sportansvarig på riksanläggningarna, ser ett stort behov av utbildning för nästa generations uppfödare.
    − Av den gamla stammen uppfödare är det inte många kvar, och vi är väldigt måna om att sprida kunskap till dem som ska ta över. En stark svensk ridsport bygger på en stark svensk avel, säger han, som själv nyligen blev världscuptrea på SWB-valacken Markan Cosmopolit.

    ”Var möts uppfödarna?”

    Att det finns ett stort avelsintresse i Sverige råder det enligt Jens Fredricson ingen tvekan om.
    − Vi hade fullsatt på Flyinges hingstvisning, och det visar på intresset. Vi vill också vara en mötesplats. Tävlingsryttarna träffas på tävlingar, men var möts uppfödarna? Jag ser Flyinge som en sådan mötesplats.

    Lövsta, som tagit över seminstationen på Flyinge, kommer inte att ha några hingstar stationerade där. Jens ser det som en möjlighet att öka bredden.
    − I stiftelseurkunden står att vi ska tillhandahålla ett avelshingstmaterial, och med dagens möjligheter kan vi få färsk sperma från hingstar både i Sverige och andra länder.

    Den utbildning som planeras är i första hand kortkurser, för att uppfödarna ska ha tid att gå dem. Kurserna kan ta upp allt från hantering av ston under dräktigheten till fölning och fölens utveckling.
    − Jag skulle också vilja höra föreläsare från andra länder och avelsförbund tala om internationella blodslinjer.
    − Om näringen sedan tycker att det finns behov av längre utbildningar är vi även öppna för det. Det jag ser som viktigast är att den kunskap som finns hos den gamla stammens uppfödare förs över till en ny generation.

    Ta vara på avelspotentialen

    Målet är att ta vara på potentialen i svensk avel.
    – Sverige har riktigt goda förutsättningar för hästuppfödning, och det vore också intressant att undersöka hur vi kan få ner kostnaderna för att ta fram hästar.

    Några ekonomiska resurser är inte avsatta till avelssatsningen, utan tanken är att den ska vara självfinansierande.

    SWB, som då hette ASVH, var som stiftare med och skrev Flyinges stiftelseurkund, och vd Helén Uddefors konstaterar att tiderna har förändrats sedan dess.
    − I dag behövs inga hingstar på plats, utan en väl fungerande seminstation är nog för att bedriva en god avelsverksamhet.

    Ser många fördelar

    Hon välkomnar Flyinges kunskapssatsning.
    − Vi ser många fördelar i kortkurser som även kan följas på distans. SWB har ett uppdrag att verka över hela landet, men uppfödarna behöver också fysiska mötesplatser och där har Flyinge en viktig roll att spela.

    Fakta

    Stiftelseurkund

    Ur Flyinges stiftelseurkund från 1982:

    • Stiftarna (däribland ATG, ASVH och ridsportens dåvarande organisationer) förbinder sig att ”genom en fortsatt drift av verksamheten vid nuvarande statens hingstdepå och stuteri tillhandahålla landets uppfödare av i första hand varmblodshästar ett fullgott hingstmaterial samt att bedriva utbildning och andra aktiviteter rörande hästuppfödning, hästsport och därtill hörande frågor.”

    Så här beskriver Flyinge sin avelsverksamhet i dag:

    • ”Bolaget ska bedriva utbildningsverksamhet med huvudsaklig inriktning för människor som skall utbilda/förädla hästar och tillhandahålla kunskaper/kompetens inom avel och uppfödning. Dessutom ska Bolaget i samverkan med annan aktör tillhandahålla ett avelshingstmaterial enligt stiftelseurkundens intentioner.”

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden