Hästägartips
31 juli 2021 14:54
Ridsportplus

Föl i flock får bättre tarmflora

FoderI USA har forskare funnit att föl som får leva sitt liv utomhus i en hästhjord har en rikare bakterieflora i sin mikrobiota jämfört med föl som hålls mer traditionellt.

Föl i flock får bättre tarmflora
Föl i flock som får smaka på hästgödsel får en bättre tarmflora. Foto: Malekasa85/iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tio föl i två grupper studerades. Fölen i den traditionella gruppen stod i box med stoet under den första levnadsveckan, sedan vandes de successivt vid bete och full betesperiod uppnåddes vid 45 dygns ålder. Dessa föl gick tillsammans med sin mamma samt ett annat sto och föl.

Fölen i den frilevande gruppen hade möjlighet att smaka på gödsel från många fler hästar i gruppen och ett mer varierat bete. Tack vare detta fick de en bredare bakteriesammansättning i mikrobiotan.
– De hade både en större mångfald av nyckelgrupperna av bakterier och fler mikroorganismer, säger forskningsledaren Meredith Tavenner. Stallgruppens föl hade högre grad av mjölksyrebakterier, vilket troligen beror på att de kom åt att smaka på mammornas kraftfoder.

Mikrobiotans sammansättning kontrollerades genom dna-analyser av träckprover från fölen en gång i veckan under fem-sex veckor efter födseln.

Källa: Development of the equine hindgut microbiome in semi-feral and domestic conventionally-managed foals. M Tavenner M, S McDonnell. Animal Microbiome, nov 2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden