Hästägartips
23 april 2021 17:50
Ridsportplus

Hantera fölet rätt från början

Fölhantering del 1 av 3Hantering från födseln med stort fokus på säkerhet. Det är Malin Melins åsikt om hur fölen ska uppfostras. Men åsikterna går isär vilket vi riktar strålkastaren mot i den här serien i tre delar. I morgon berättar SWB-uppfödaren Ulrika Jacobs om sin filosofi.

Hantera fölet rätt från början
Malin Melin hanterar sina föl med stort fokus på säkerhet. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På en gård på Ekerö i Stockholm föder Malin Melin upp quarterhästar med inriktning mot reining. Hennes avelsmål är att få fram lätthanterliga hästar som presterar på elitnivå.
    – I mitt avelsarbete är den röda tråden oerhört viktig. Alltifrån vilket sto jag avlar på, vilken hingst jag väljer, hur jag hanterar fölen till vilken tränare jag använder. Allt är noga uttänkt från början. Väljer jag fel tränare spelar det inte någon roll hur väl jag planerat mitt avelsarbete, säger hon.

    Det Malin söker i sina hästar är en tydlig på- och avknapp, att de ska vara lugna individer som ändå har en god framåtbjudning och mycket energi på tävlingsbanan.
    – Jag vill att mina hästar ska kunna tävlas av ryttare på högsta nivån samtidigt som jag, som är en grön ryttare med synskada, ska kunna rida ut på samma häst, säger hon.

    Bestämde sig för att hitta en annan väg

    2016 föddes det första fölet i Malins ägo, Whizguns A Princess.
    – Den generella synen på föl verkade vara att ”de sparkas bak och bits fram”. Jag kände att det var en ekvation som inte passade mig, så jag bestämde mig för att hitta en annan väg.

    Malinmelin_16
    Malin Melin har hämtat inspiration från Clinton Andersons principer. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Inspirationen hittade hon i australiensaren Clinton Anderson och hans metod som han kallar för ”downunder horsemanship”. Hans metod är en avknoppning av den mer kända metoden Parelli Natural Horsemanship.
    – Clinton Andersons sätt att förklara övningarna och deras syfte inspirerade mig, men sedan dess har jag utvecklat en metod som passar mig men för att nå samma mål: harmoniska och trygga fölungar.

    Med en 40 kilos kropp, benskörhet och synskada kan jag inte tumma på säkerheten.

    Det Malin Melins filosofi främst grundar sig i är att det ska vara säkert för både hästar och män­niskor.
    – Du ser ju hur jag ser ut, säger Malin och viftar med händerna menande ner på sin kropp.
    – Med en 40 kilos kropp, benskörhet och synskada kan jag inte tumma på säkerheten.

    Fölhanteringen börjar första dygnet

    På gården på Ekerö börjar därför hanteringen av fölen redan efter första dygnet.
    – Första dagen handlar så klart allt om stoet. Hon ska inte känna att jag är ute efter hennes föl, men efter det ska jag få vara med och kunna börja ta på fölet, säger Malin.

    Därefter ska fölet lära sig att flytta framdelen, bakdelen, följa trycket från grimman, backa, lyfta hovarna och Malin vill kunna visitera fölet över hela kroppen.
    – Hur lång tid det tar beror ju så klart på individen. Men inom en månad så brukar fölen förstå vad jag vill. Målet är inte att de ska göra allt perfekt på en månad, men de ska vara bekanta med vad jag ber dem om.

    Malinmelin_38
    Lavendel har figurerat i många av Malins Melins filmer på Youtube. Malin drivs av viljan att skapa trygga hästar som varken skadar sig själva eller människor. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Fakta

    Malin Melin om

    ….sin syn.
    – Jag ser 0,1. Det är ungefär den översta raden på ett syntest. På väldigt nära håll har jag bra syn men på långt avstånd blir det bara suddigare och suddigare. Jag snubblar på saker i tid och otid.

    … kritiken mot att hon använder repgrimma på föl
    – Många verkar associera repgrimma med tvång och att det är ett korrigeringsverktyg. För mig är repgrimman mycket tydligare och blir därför snällare eftersom fölen lär sig fortare.
    – För mig är en repgrimma en grimma och inget tvångsverktyg.

    … att binda upp föl
    – Nummer ett är att fölet måste förstå vad grimtrycket betyder, men oavsett så skulle jag skulle aldrig binda upp ett föl fixerat – det är alldeles för riskabelt. Jag använder mig alltid av en speciell uppbindningskrok, som gör att hästen inte är fixerad när den är uppbunden.

    Malin Melins ledord

    • Var konsekvent. Är man inte konsekvent så blir hästen förvirrad.
    • Se till att ha timing/känsla. Då lär sig hästen snabbare.
    • Kommunicera. Kommunicera tillsammans med fölet, var tydlig med vad du vill men var också mottaglig för hur fölet svarar på det du kommunicerar.
    • Se individen och dess behov. Lägg upp träningen utifrån varje enskild individ, olika hästar behöver mer eller mind-re av de olika träningsövningarna.
    • Säkerhet. Ingen får bli skadad, varken hovslagaren, veterinären, fölet eller du själv.

    I gräshagen på Ekerö går valacken Trash tillsammans med fölstona. När Ridsport besökte gården i somras fanns det två föl där, Lavendel och Rain. Malin Melin uppmärksammades under 2020 för sina filmer med fölet Lavendel. Den ljuvliga lilla isabellen verkar följa henne som en hund och tar sig nyfiket an nya uppgifter.
    – Jag har lagt ut många gulliga filmer på Lavendel. De väcker mycket uppmärksamhet, men det finns ju så klart en annan sida av det. Allt är inte svart eller vitt, man kan ha god fölhantering men ändå ha allt det gulliga också. Det är en balansgång, säger Malin medan Lavendel närmar sig oss nyfiket. Hingsten Rain är också nyfiken, men håller sig lite mer i bakgrunden.
    – Lavendel är inte representativ för ett ”vanligt föl”, säger Malin och berättar att fölets första vecka i livet var tuff, med en långdragen förlossning och sedan en mamma som blev sjuk.
    – Vi bodde nästan i lösdriften under en veckas tid, så det är klart att vår relation är speciell. Ibland känns det nästan som hon vet vad jag tänker.

    Den lilla hingsten Rain har vågat sig fram, han är mer försynt än den betydligt mer kavata Lavendel.
    – Han är en mer reaktiv häst och utmaningen med honom har varit att få honom mer trygg och harmonisk, säger Malin och nickar mot hingsten.

    ”Se fölet, se individen”

    Hon berättar att hon fått lägga mer tid på honom, vilket hon delvis tror handlar om att Rain under sina första levnadsveckor fick följa med sin mamma till seminstation.
    – Vi missade mycket av träningen i början av hans liv och det märks fortfarande. Men det är som jag brukar säga: se fölet, se individen, säger Malin.

    Malinmelin_40
    Det handlar inte om flera timmars träning om dagen. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Malinmelin_45
    Tio minuters hantering räcker, säger Malin Melin. Foto: Sandra Nordin Johansson

    I snitt hanteras fölen på gården tio till femton minuter om dagen under sina första veckor i livet.
    – En del verkar tro att jag lägger flera timmar om dagen och ”tränar” fölen. Det kan nog se ut så utifrån, men det stämmer inte.

    De tio minuterna om dagen anser Malin är viktiga för att fölen ska få en så bra start i livet som möjligt.
    – Många hänvisar till att stoet uppfostrar fölet i hagen. Men då kan jag ibland undra om de sett hur det ser ut i en hästhage, jag har sett föl klättra och sparka bakut mot sin mamma och mamman säger inte ifrån. Ett sto lär fölet att umgås med hästar i en flock – inte att umgås med människor. Jag tror vi måste ta ett beslut, ska vi ha vildhästar eller hästarna bland oss, säger Malin.

    Ett sto lär fölet att umgås med hästar i en flock – inte att umgås med människor.

    Hon tror att god fölhantering, där hästar redan från tidig ålder lärt sig hur de ska umgås med män­niskor skulle minska antalet problemhästar längre fram.
    – Allt vi gör med hästarna, tar på dem grimma, ber dem gå in i en hästtransport — det är onaturligt för dem. Genom att vi redan från tidig ålder vänjer dem vid olika typer av situationer får de en smidigare övergång till vuxenlivet och livet som ridhäst.

    Du har fått både hejarop och kritik i fälten på sociala medier. Hur känns det?
    – Jag förstår inte de som kritiserar det hela. Vad är det mest traumatiska för ett föl – att jag hanterar det tio minuter om dagen, eller att tre personer med våld trycker upp fölet mot en vägg när det ska verkas, eller lastar fölet i panik när olyckan varit framme?

    Fakta

    Malin Melin

    2malinmelin_30
    Malin Melin drömmer om att bo i hagen med sina hästar. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Namn: Malin Melin.

    Ålder: 50 år

    Bor: Ekerö.

    Familj: Sambon Jesper Lagergren, sonen Viktor och två hundar, Leia och Lambi.

    Antal hästar: I dagsläget nio. Två fölungar förväntas födas i maj.

    Drömmer om: Att köpa en airstream (husvagn) och bo i hästhagen och att tävla i reining.

    Yrke: Driver ett callcenter, Gotlands bokningscenter, ett fastighetsbolag och hästföretaget MM Reining Stars. Driver youtubekanalen MM Reining Stars.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden