Fölhantering del 3 av 3Det svämmar inte direkt över när det gäller forskning om fölhantering. Men etologen Emelie de Boussard berättar om de studier som finns, och om de råd hon själv brukar ge fölägare.
Etologens råd till fölägare
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det finns studier om fölhantering, men ofta handlar det om projekt där 10-15 föl ingått.
– Det är lite skralt, det är ganska små grupper, säger etologen Emelie de Boussard.
En studie gjordes i Frankrike för 16 år sedan. Syftet var att undersöka hur föl som fått en positiv bild av människor i en mycket ung ålder reagerar mot människor långt senare.
– Det handlade om att borsta och gosa med stoet under fölets första fem levnadsdagar. Sedan såg forskarna hur fölet reagerade mot människor en månad senare, och ett år senare.
– Det var jättestor skillnad på hur dessa föl närmade sig människor jämfört med de föl som inte haft en människa som gosat med mamman, säger Emelie de Boussard.
De föl som haft mänsklig närvaro den första tiden vågade ta kontakt och var lite lugnare runt människorna.
Mycket unga föl tränades
En annan studie gjordes på Nya Zeeland och i Australien och handlade om att träna mycket unga föl – mellan tre och åtta veckor gamla – enligt en vetenskapsbaserad metod i tio steg.
Fölen som fått vetenskapsbaserad och konsekvent träning mådde bättre både under själva träningen och när de började förberedas för sina karriärer på banan.
Enligt studien minskade också skaderiskerna för både hästar och människor.
Det är bra att fölet får en positiv bild av att hänga med människor.
Som etolog får Emelie de Boussard frågor om fölhantering.
– Min inställning är att det är bra att fölet får en positiv bild av att hänga med människor. Om stoet uppskattar att bli kliad kommer ofta fölet och vill vara med. Men det gäller att inte sätta för höga mål, många gånger är det träning för ett föl att bara hänga med in och ut ur hagen.
Går bra att jobba med clicker
Att träna fölet på saker som det kommer behöva lära sig är positivt, enligt Emelie de Boussard.
– Det är till exempel jättebra att lära dem att man tar på och av grimman. Då går det att jobba med clicker eller locka med godis, och lära stegvis. Håll det bara basic och med låga krav. Att behöva brotta ner fölet för att få på grimman bäddar inte för så bra samvaro med människor – det ska vara trevligt.
Föl kan ibland gilla att sparkas och bitas.
– Det är uttryck för lek. När det gäller djurparksdjur tränar man nästan uteslutande med barriärer mellan sig och djuren, men handlar det om föl är det lättast att gå därifrån eller umgås med en barriär emellan.
Föl och unghästar gillar ofta att undersöka tillvaron med munnen, och den som vet det kan ge dem något att hålla på med just med munnen.
– Det är onödigt att bestraffa ett naturligt beteende, för många gånger växer det bort helt naturligt, säger Emelie de Boussard.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2021.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på