Fälttävlan
23 september 2021 10:33

Första dressyrdagen avklarad – Sofia Sjöborg bästa svensk

Uppdaterad 15.45Under torsdagen och fredagen rider fälttävlansryttarna sin dressyr i schweiziska Avenches - tre av de svenska EM-ryttarna startade under torsdagen. Bäst gick det för Sofia Sjöborg, som endast startar individuellt.

Första dressyrdagen avklarad – Sofia Sjöborg bästa svensk
Sofia Sjöborg fick bra betalt i dressyren i sin mästerskapsdebut. Foto: Jon Stroud

Lagryttaren Malin Josefsson var först ut för Sverige med Golden Midnight (SWB val -08, e Goldmine-Maraton, uppf Gert Hermansson, äg Karin Berglund). Det blev en jämn prydlig ritt som inleddes med en fin halt, men en något oengagerad Golden Midnight och en miss i första bytet gav 34,1 straff. Efter att de elva första ekipagen varit inne på banan ligger Malin på nionde plats.

Malinjosefssongoldenmidnight_emdressyr
Malin Josefsson var först ut av svenskarna med Golden Midnight. Foto: Jon Stroud

Brittiska Piggy March leder än så länge stort med Brookfield Inocent på 23,3, en ritt som belönades med flera nior från domarna – bland annat för halterna och den ökade skritten.

Christoffer Forsberg och Hippo’s Sapporo (TRAK val -08, e Perechlest-Blesk, uppf Gestüt Hellerholz, äg Christoffer Forsberg & Mike Kleene) såg mycket fokuserade ut när de red runt banan innan start och inledde strålande med en nia för inridningen och halten. Den 13-årige valacken blev sedan lite ostadig, då han slog sig fri och fick ett galoppinslag vilket istället resulterade i en fyra. Formen blev stundtals lite bakom lod, men ekipaget kunde avsluta med en fin travökning – totalt blev det 31,6 straff och en tiondeplats när 21 ryttare ridit.

Storbritannien i dubbel ledning

Britterna har haft en framgångsrik första dag i Avenches – när samtliga lag nu haft sina två första ekipage inne leder de stort. Nicola Wilson tog över den individuella ledningen med JL Dublin när de belönades med 20,9 straff. Det blev ett par nior men överlag var det ett mycket jämnt program, där poängen låg högt rakt igenom.

I halvtid toppar Storbritannien före Frankrike och Tyskland, medan Sverige är tia av de 13 lag som deltar – här finns lagställningen.

Fina poäng för Sofia Sjöborg

23-åriga Sofia Sjöborg stod för det individuella svenska deltagandet, när hon med sin Bryjamolga van het Marienshof Z (ZANG sto -11, e Bamako De Muze-Lord Z, uppf Stal Marienshof, äg Juliet Sjöborg & Sofia Sjöborg) gjorde mästerskapsdebut. Med ett leende på läpparna satsade hon med mycket energi och aktiv ridning.

I galoppfattningen blev stoet lite väl energisk och fattade först fel galopp, och därefter blev det en miss i första bytet. Det andra bytet var rent men något sent, och i den ökade skritten ruskade stoet en del på huvudet. Men målmedveten ridning och ett rörligt sto med fin bakbensaktivitet gav till slut 30,3 straff, dagens bästa svenska resultat, och en tolfteplats av de 32 ryttare som ridit.

Svenskarnas starttider i dressyren

Fredag
10.45 Malin Petersen/Charly Brown 311
14.22 Sara Algotsson Ostholt/Chicuelo

Liveresultat dressyr
Startlista dressyr torsdag
Startlista dressyr fredag

Dressyren sänds via FEI TV/ClipMyHorse
SVT sänder terräng och banhoppning

Tidsprogram EM fälttävlan

Torsdag
10.00 Dressyr del I

Fredag
10.00 Dressyr del II

Lördag
11.00 Terräng

Söndag 
09.00 Veterinärbesiktning
11.00 Banhoppning, del I
14.00 Banhoppning, del II

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden