OS-uppladdningDe femstjärniga tävlingarna i Luhmühlen brukar locka de bästa ekipagen i världen till fälttävlansmeckat, men i år kommer bara 24 hästar till start - det är främst de tyska coronareglerna som sätter stopp för många av ryttarna. Men det har även inneburit att Sverige fått fler platser än vanligt, och nu är det upp till bevis för de OS-aktuella ekipagen.
Kapten Bergendorff: ”De har alla olika saker kvar att bevisa”

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Ett normalt år brukar Sverige få sex platser till Luhmühlens populära tävlingar, men i år startar hela elva ekipage – i den långa femstjärniga klassen rider Anna Freskgård/Techno, medan den korta fyrstjärniga innehåller tio svenska ekipage: Christoffer Forsberg/Hippo’s Sapporo och Watermill Heejan, Louise Romeike/Wieloch’s Utah Sun och Cato, Malin Josefsson/Golden Midnight, Malin Petersen/Charly Brown, Sofia Sjöborg/Bryjamolga van het Marienshof Z, Sara Algotsson Ostholt/Chicuelo, Niklas Lindbäck/Focus Filiocus och Linda Algotsson/Fair Spot.
Anledningen? Tysklands coronarestriktioner kräver en längre karantän för personer från öar som Storbritannien och Australien, något som gjort det omöjligt för många toppryttare att starta.
– Jag var på tävlingen i holländska Renswoude för två veckor sedan och därefter var tanken att jag skulle ha åkt tillbaka till Storbritannien för en tävling. Men det gick inte om jag skulle kunna vara här i Luhmühlen, så det har varit en helt klart annorlunda väg att komma hit i år. Istället åkte jag till Sverige, berättar förbundskapten Fredrik Bergendorff, som är bosatt i England.
Fördel för Sverige
Inget ont som inte har något gott med sig, konstaterar kaptenen, som är glad att kunna ha med så många svenskar i Luhmühlen – tävlingarna blir en sista check inför OS-uttagningen.
– Vi går in i karantän den 11 juli, så det här är den sista tävlingen som de flesta OS-aktuella gör. De hästarna som står i England tävlade sista helgen förra veckan, och det är någon mer som går i Strzegom nästa vecka. Men generellt är det här den sista tävlingen för många, vilket gör att det blir extra spännande i helgen.
Ludwig Svennerstål är en av de OS-aktuella som inte är i Tyskland på grund av karantänsreglerna.
– Ludwig hade en plats i Luhmühlen med en av sina hästar, men han fick styra om i planeringen. Det är otroligt många brittiska hästar som inte är på plats på grund av detta, konstaterar Bergendorff.
Individuella upplägg
Tävlingarna i Luhmühlen blir alltså sista chansen för ryttarna att visa upp sig själva och sina hästar i tävlingsmomentet.
– Ryttarna rider för att ta sig in i laget – de har alla olika saker kvar att bevisa. Det är väldigt individuellt just vad det är, både när det gäller ryttarna och hästarna, säger Bergendorff.
De flesta av de svenska ekipagen rider den fyrstjärniga klassen – i Tokyo rids OS-terrängen på fyrstjärnig nivå. Anna Freskgård är ensam svensk i CCI5*-L med sin Techno, och här möter hon motstånd från bland andra världstvåan Tim Price och den regerande olympiske mästaren från 2012 och 2016, hemmahoppet Michael Jung.
Så hur är läget i det svenska laget på plats?
– Det är superbra, man kan verkligen känna att vi alla är lite mer peppade än vanligt. Det är lite mer som står på spel, även om vi försöker att inte tänka på det utan bara köra på, säger Fredrik Bergendorff, innan han går för att titta på Louise Romeikes dressyr med Wieloch’s Utah Sun – ett program som slutade på fina 31,8 straff.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på