Fälttävlan
22 maj 2021 14:55
Ridsportplus

Svenskt ekipage planerar femstjärnig debut: ”Skitnervös”

InternationelltOm en månad är det dags för Luhmühlens femstjärniga klassiker. På startlistan finns två svenska ekipage varav det ena debuterar på nivån: "Jag har aldrig trott att jag ens skulle rida fyrstjärnigt," säger Blekingeryttaren Philippa Magnusson som planerar att rida EM-hästen och familjeuppfödningen Cesar på den tyska tävlingen.

Svenskt ekipage planerar femstjärnig debut: ”Skitnervös”
Philippa Magnusson och Cesar i EM-terrängen 2019. Foto: www.eventingphoto.com

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Philippa Magnusson och familjeuppfödningen Cesar (SWB val f 2010 e Crelido-San Quintero) har varit ett ekipage sedan unghäståren och har hunnit med mycket tillsammans – inte minst individuell start på EM i just Luhmühlen 2019.

Cesar har gett mig viljan att prova och nu känns det som ett naturligt steg att gå femstjärnigt. Philippa Magnusson.

Nu är ekipaget anmält till den klassiska tävlingsplatsens femstjärniga upplaga om ganska precis en månad.
–  Jag har egentligen aldrig trott att jag ens skulle rida fyrstjärnigt.  Och sen fick jag fram Cesar som har gett mig viljan att prova och nu känns det som ett naturligt steg att gå femstjärnigt, säger 42-åriga Philippa Magnusson som bor i Kallinge, Blekinge, där hon har gjort sig känd som en riktig fälttävlansprofil med stark drivkraft att hjälpa andra att utöva sporten.

– Jag blir skitnervös bara av att tänka på att rida femstjärnigt, speciellt efter dessa två Coronasäsonger.

Sämsta tävling

EM 2019 gick i det som i dag är fyrstjärnig klass. Ekipaget gjorde sin sämsta tävling den säsongen och slutade på 47:e plats. Men lärdomarna blev många och trots coronasituationen har ekipaget, som ingår i landslagets Nations Cup-trupp, kunnat tävla en del 2020 och 2021. Ekipaget var bland annat femma i en internationell fyrstjärnig klass lång klass i Barroca d’Alva, Portugal, i mars förra året. På meritlistan finns också några starter i Nations Cup.

Tiden fram till stortävlingen ska ägnas att finslipa dressyren och några galoppjobb.
– Cesars styrkor är att han är otroligt modig, stark, uthållig och smidig. Han är fantastisk att hoppa terräng på och även i banhoppningen, säger Philippa Magnusson.
– Vår svaga sida är dressyren och det är den som vi har jobbat hårt på nu senaste månaderna.

I förberedelserna ingår också att rida en lägre klass i holländska Renswoude första helgen i juni.
– Det är viktigt för mig att det går bra där för att jag rida femstjärnigt, säger Philippa Magnusson.

Försvarsmakten

Hon arbetar inom svenska försvarsmakten och ingår i ett elitidrottsprogram som drivs av hennes arbetsgivare. Detta innebär att hon kan ägna sig åt sin idrott på halvtid men ändå få full lön. I satsningen ingår också en 5-åring som precis har börjat på tävla på 90-nivån och en 7-åring som ska gå enstjärnigt i Renswoude.
– Hennes starka sidor är dressyr och banhoppning. Hon behöver bli lite mer van i terrängen, säger Philippa Magnusson.

Fler svenskar

Förutom Philippa Magnusson är Malin Josefsson och Golden Midnight anmälda till den femstjärniga klassen i Luhmühlen. Ekipaget ingick i det svenska bronslaget på EM 2019 och genomförde samma år den femstjärniga tävlingen i brittiska Badminton.

I Luhmühlens fyrstjärniga klass är Sara Algotsson Ostholt/Chicuelo, Anna Freskgård/Techno, Niklas Lindbäck/Focus Filiocus, Malin Petersen/Charly Brown, Louise Romeike/Waikiki och Ludwig Svennerstål/El Kazir SP anmälda för Sverige.

Arrangörens webbplats

Deltagarlista

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden