Fälttävlan
23 augusti 2021 11:35
Ridsportplus

Seger för Forsberg – hoppas på EM

UppladdningEfter att arrangören i Arville valde att tidigarelägga Nations Cup-terrängen på grund av regn, blev det endast de trestjärniga ekipagen som gav sig ut under söndagen - en klass där över en tredjedel strök sig. Christoffer Forsberg, som siktar på en EM-plats, valde att starta och tog hem segern med stallets nummer ett.

Seger för Forsberg – hoppas på EM
Det blev svensk seger genom Christoffer Forsberg och Hippo's Sapporo, här på väg mot SM-brons 2020. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Christoffer Forsberg var en av ryttarna som fanns med i snacket inför OS, men efter att hans bästa häst Hippo’s Sapporo (TRAK val -08, e Perechlest-Blesk, uppf Gestüt Hellerholz) fått en hovspricka under de sista uttagningstävlingarna i Luhmühlen i juni var en Tokyo-resa inte längre aktuell.

På helgens tävlingar i belgiska Arville var valacken tillbaka, och toppade den korta trestjärniga klassen – en klass som från start innehöll 79 ekipage, men där över en tredjedel av ryttarna valde att inte rida terrängen.

– Det regnade under natten så marken blev lite djupare. Men det gick bra ändå, man fick rida utan klocka och bara rida på känsla istället. Arrangören gjorde det de kunde, flyttade en del hinder och grusade löpande under hela klassen. Det upplevdes som lite blött men inte mer än så – man fick plocka upp hästarna lite tidigare och försöka känna av underlaget hela vägen, konstaterar Christoffer Forsberg.

”Måste lära sig”

Han red ytterligare en häst i klassen, Celladonn, och säger att det aldrig fanns någon tvekan om att starta.
– Det var en bra bana, lärorikt för hästarna. De måste också lära sig att gå på sådant här underlag, när vi väl kommer till ett mästerskap och det är blött underlag så kan vi inte bara dra oss ur – då får man rida med pannbenet helt enkelt.

Efter en dressyr som belönats med ojämna poäng från de två domarna – en gav dryga 65 procent medan den andra låg på 71 – blev det felfritt hela vägen i mål, så när som på sex straff för tiden i terrängen.

– Dressyren är ju en bedömningssport, där den ena domaren tyckte att han var lite spänd så skrev den andra att han var aktiv. Så det beror ju på hur man ser det, men jag är nöjd med hur han gick. Hoppningen var en säker nolla inom tiden, det var en rätt svår hoppning med få dubbelnollor. Så det var ju att gå ut i terrängen och visa att han kan gå fort, och sedan det viktigaste – att han var fräsch i mål, att vi kunde trava upp honom rent på kvällen.

EM-uttagning väntar

Christoffer Forsberg har gjort vad han har kunnat inför EM-uttagningen, och hoppas nu på att han och Sapporo ska passera förbundskapten Fredrik Bergendorffs nålsöga till mästerskapet i Avenchez, Schweiz, den 23-26 september.

– Sapporo har varit väldigt stabil i år, vi har tre topp-10 placeringar i tre- och fyrstjärnig klass. Jag hoppas såklart på en EM-plats, han är i en bra ålder och har rutin, och han visade nu att han är tillbaka när han hoppade nolla och gick fort i terrängen – vi gjorde det vi skulle helt enkelt.

Fredrik Bergendorff ska i dagarna nominera upp till tolv ekipage på sin långa lista till EM, innan de sex ryttare som får åka tas ut.

Även spetstruppens Malin Petersen lämnade Arville med en fin placering, då hon var tvåa i samma klass med Charly Brown.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden