Fälttävlan
21 augusti 2021 20:27
Ridsportplus

Terrängen lyfte svenska Nations Cup-laget

InternationelltFör andra helgen i rad tog Sverige en pallplats i Nations Cup. Den här gången blev det en andraplats i belgiska Arville. Malin Josefsson och Golden Midnight var bästa svenska ekipage. "Terrängen gav mer utslag än vad vi förväntade oss, men min runda var superfin," säger Malin Josefsson som red totalt fyra (!) hästar i Nations Cup-klassen.

Terrängen lyfte svenska Nations Cup-laget
Segrande belgiska laget i mitten, med svenskarna till vänster och tredjeplacerade Tyskland till höger. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det svenska laget i Arville låg fyra efter dressyr och hoppning, men lyfte sig alltså till andraplats efter den avslutande terrängen – precis som när det blev en svensk tredjeplacering i Frankrike förra helgen.

Min terrängrunda var superfin även om det egentligen kanske var lite för svängigt för att min häst skulle kunna gå riktigt fort. Malin Josefsson.

– Fälttävlan är inte över förrän det är över, det har vi sett många gånger nu, säger svenska lagets Malin Josefsson som red OS-reservhästen och EM-bronsmedaljören i lag, Golden Midnight (SWB val f 2008 e Goldmine xx-Maraton, uppf Gert Hermansson, äg Karin Berglund), i nationstävlingen.

Det var meningen att den avslutande terrängen i CCIO4*, som Nations Cup går i, skulle ridas i morgon söndag. Men då det väntas stora mängder regn och åska över Arville då, flyttades terrängen till lördagen. Ekipagen gjorde sin banhoppning på förmiddagen och terrängen senare på eftermiddagen.
– Jag tycker egentligen om det formatet, men hade jag vetat att det skulle bli så hade jag kanske inte haft med mig fyra hästar, säger Malin Josefsson som alltså red fyra hästar i den fyrstjärniga klassen.

Svag dressyr och stark terräng

Golden Midnights dressyr var – som så ofta – hans svaga punkt. Det blev 40 straff och en placering långt ner i resultatlistan.
– Sedan hade vi ett oturligt nedslag i hoppningen, men min terrängrunda var superfin även om det egentligen kanske var lite för svängigt för att min häst skulle kunna gå riktigt fort. Men vi har lärt oss nu och det känns som om han kan det här, säger Malin Josefsson som gick över mållinjen i den utslagsgivande terrängen som en av klassens blott tre dubbelnollor.

 

– Terrängen gav mer utslag än vad vi hade förväntat oss, det var ett par frågor som var knepiga, bland annat en stock upp på kulle och sedan ner till en spets som låg lite blint för hästarna. Det gällde få in högersidan och verkligen få dem med sig. Och så var vattnet svårare än vad vi tyckte först. Även två snedställda häckar och coffin var knepiga, säger Malin Josefsson som lyfte till en 14:e placering i det över 80 ekipage stora startfältet och med det var bäst i det svenska laget.

Carlerbäck bästa svensk

Övriga i det svenska andraplacerade laget var Jonna Britse/Quattrino som bröt i terrängen, Aminda Ingulfsson/Hot Cup VH som slutade på 15:e plats individuellt samt Katrin Norling/Hulliebulle som slutade på 17:e plats.

Bästa svensk individuellt blev Viktoria Carlerbäck med Zlatan på elfte plats. Ekipaget ingick dock inte i svenska laget.

Tyskland Ingrid Klimke vann individuellt tillsammans med SAP Hale Bob OLD medan Belgien tog hand om segern i Nations Cup.

Malin Josefsson red även Allan V, Maggan V och Agaton V individuellt i Nations Cup-klassen. Maggan V slutade 34:a efter att ha rivit ett hinder i terrängen och Agaton V blev 42:a.

Allan V avbröt

När det gäller Breedersvinnaren och EM-hästen Allan V, som också har varit sexa i klassika Boekelos tävling, stannade han efter att ha kommit fel på ett hinder och ekipaget utgick. Den 14-årige valacken har inte riktigt varit på banan sedan en skada tidigare i år.
– Antingen är han inte helt hundra eller så vill han helt enkelt inte på den här nivån längre. Jag får fundera lite på om han kanske ska gå ner någon nivå och tävlas av någon yngre eller så, säger Malin Josefsson.

Nu närmast väntar hennes andra femstjärniga klass tillsammans med Golden Midnight.
– Jag åker till Storbritannien där det bli en ersättningstävling för inställda Burghley i Bicton om ett par veckor, säger Malin Josefsson.

Resultat

Lagresultat

Karta över terrängen

Mer information om Nations Cup i fälttävlan

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden