Fälttävlan
16 oktober 2022 20:58
Ridsportplus

”För första gången någonsin var jag inom tiden med båda”

Svenskt mästerskapIbland måste man våga för att vinna och på söndagen höll det verkligen hela vägen för Amanda Andersson. Tillsammans med familjeuppfödningarna Kokos och Jersey tog hon både seniorguld och YR-silver på Gärds. "Det är svårsmält", säger Amanda.

”För första gången någonsin var jag inom tiden med båda”
"Jag rankar den här seniormedaljen väldigt högt. Speciellt som jag vunnit den med min favorithäst Kokos", säger Amanda Andersson. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Först var det lite oklart hur ställningen såg ut inför söndagens avgörande terräng vid SM i fälttävlan på Gärds, men när frågetecknen hade rätats ut visade det sig Amanda Andersson hade dubbla guldchanser. Reglerna säger att du måste välja vilken häst du ska rida i vilken kategori innan tävlingen börjar. Amanda hade valt Kokos i senior-SM och Jersey i young rider-SM, men det missades först.

– Jag vågade ändå ta chansen att dela på dem, annars hade jag kunnat räkna det bästa resultatet i young rider-SM. Jersey valde jag till young rider-SM eftersom hon har mest rutin och är tryggast, men Kokos slog till Jersey ordentligt. Det är alltid en inbördes fajt, de är så jämna, men Kokos är min favorit, säger Amanda.

Att jag skulle vinna guld på mitt första seniormästerskap trodde jag inte när hon ploppade ut.

– Båda är egna uppfödningar och jag har varit med från första andetaget på båda. Att jag skulle vinna guld på mitt första seniormästerskap trodde jag inte när hon ploppade ut. Det är svårsmält, helt ofattbart och nästan för bra för att vara sant, fortsätter Amanda.

”Bestämde mig i startfållan”

Hennes styrka är dressyren medan hoppningen har varit en svaghet.
– Jag har haft lite mentala ”issues” där, men det har jag inte längre. Nu känner jag att jag verkligen kan hjälpa mina hästar, och att vi kan utvecklas tillsammans, säger hon.

Terrängen kunde inte ha gått bättre.
– Jag har aldrig varit inom tiden i trestjärnigt innan, och när jag gick ut visste jag att det var tiden som gällde. Och för första gången någonsin var jag inom tiden med båda. Det i sig känns som en vinst, att jag klarar att rida så fort som det krävs.

Nu vågade jag hålla farten längre in i komplexen, vilket är en risk i sig.

Vad gjorde du för att klara tiden?
– Jag bestämde mig när jag stod i startfållan. Jag slog till mig själv på låret med spöet och sa tyst till mig själv: ”Nu rider du Amanda. Du har tränat för det här och du kan göra det.”

– Jag är ganska kontrollerande och håller igen lite för länge. Nu vågade jag hålla farten längre in i komplexen, vilket är en risk i sig. Ju högre fart, desto lättare att få en utspringning eller problem i själva komplexet. Men den risken vågade jag ta idag, jag höll tempot längre in i komplexen och det var det som gjorde att jag var inom tiden, säger Amanda.

Sporras av VM-laget

Varför är Kokos speciell?
– Jag vet inte riktigt, det har bara blivit så. Det är hela hennes inställning, hon älskar att jobba. Hon har haft en otroligt positiv attityd ända sedan hon var unghäst. Hon är inget sto utan undrar hela tiden vad hon kan göra bättre. Jag har ett stort förtroende för henne och han har ett stort förtroende för mig. Hon har alltid legat mig väldigt varmt om hjärtat.

Det är hela hennes inställning, hon älskar att jobba.

Amanda har ridit EM både som junior och young rider och målen är högt satta för framtiden. Att det var hundra procent ”girl power” i VM-laget som säkrade OS-kvalet i Italien nyligen känns extra inspirerande.

– Alla i laget och Niklas är en stor inspirationskälla för mig. Jag försöker alltid titta på detaljerna i det andra gör och bryta ner och analysera allt – och sedan göra min egen version. Deras prestation sporrar mig, och om några år är det klart att jag också vill vara med där.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden