Hästägartips
23 november 2022 12:15
Ridsportplus

Förbered föl och unghästar inför hovslagarbesöket

Handfasta tipsHovslagaren ska vara en positiv upplevelse redan från tidig ålder. Hovslagaren och Flyingeläraren Tommy Svensson tipsar om hur du lägger grunden för trygg och säker verkning redan hos fölet.

Förbered föl och unghästar inför hovslagarbesöket
Lär fölet tidigt att hantera hovarna. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tommy Svensson är hovslagare och lärare på hovslagarutbildningen vid Riksanläggningen på Flyinge. Han är även uppfödare av dressyrhästar, bland annat till segraren i 4-årschampionatet 2021, For Rose ts (e For Romance II – Rosevelt).

– Utgå från att det ska bli en så positiv erfarenhet som möjligt för fölet att hovslagaren kommer, säger Tommy Svensson. Detta grundläggs genom tidig hantering av fölet, då man skapar förtroende hos det.

Bra med medhjälpare

Ha gärna en medhjälpare med när fölet hanteras och håll det i boxen intill mamman, medan fölet får vänja sig vid att man stryker det längs benen och lyfter en hov.
– Stoet avger endorfiner genom sin utandningsluft vilket lugnar fölet.

Tommy Svensson Porträtt P1000436
Tommy Svensson. Foto: Ingrid Andersson

Träna lite odramatiskt inne i boxen under korta stunder. Det är viktigt att inte hålla fast hoven länge, utan nöja sig med att lyfta den i början och inte böja benet för hårt.
– Med tiden kan man slå lite på utsidan av hoven med en borste – över huvud taget tänka sig in i att hovslagaren ska bli en del av fölets liv framöver och vilka situationer det ställs inför då.

Individuell planering

På ett föl med normal benställning räcker det att hovslagaren ser över hovarna för första gången vid cirka två månaders ålder. Föreligger det felaktig benställning bör hovslagaren komma betydligt tidigare för att åtgärda det.
– Där är det viktigt att bara göra det som krävs, inte överkorrigera. Det krävs kunskap att korrigera föl på rätt sätt.

Erfarenheten som uppfödare parat med kunskaperna som hovslagare har stärkt Tommy Svenssons uppfattning om vikten av korrekt benställning.
-Benställningen är otroligt viktig oavsett vilket disciplin hästen ska användas i. Har inte hästen en korrekt benställning kan det påverka allt från rörelsemönstret till hållbarheten.

Topstory-hovslageri_12
Lugnt och metodiskt. När den unga hästen ska lära sig att bli verkad gäller det att gå varsamt fram. Foto: Sandra Nordin Johansson

Ha stoet nära

Första gången ett föl ska verkas är det lämpligt att välja en tidpunkt då det är lugnt i stallet. Fölet står kvar i boxen hos sin mamma.
– Jag använder stoet som ett hinder och låter fölet stå med rumpan i väggen, när jag lyfter ett framben. Då känner det trygghet från mamman och kan luta sig mot henne när benet lyfts.

Om allt går lugnt och metodiskt tillväga, tycker inte fölungen att det är så stor sak att hovslagaren kommer. Den lär sig också genom att iaktta mamman, när hon ryktas och kratsas hovar på samt blir verkad. Accepterar hon detta utan problem, kommer fölet att uppfatta det likadant.
– Ur hovslagarens synpunkt är det värdefullt om fölet är hanterat så mycket som möjligt.

Börja bakifrån

Under den fortsatta uppväxten går många unghästar på lösdrift och där anser Tommy Svensson att det är viktigt att vara noga med att regelbundet binda upp unghästen och lyfta hovarna.
– Dagens sporthästar är känsliga och försiktiga och det gäller att bygga ett långsiktigt förtroende. Det får man genom att hantera dem.

§1- På unghingstar brukar jag börja med att verka bakbenen, för att undvika att trigga igång deras lekreflex. Börjar man med ett framben, blir det lätt att de vill fäkta med det, gå ner på knä och brottas på hästars vis.

Kort och positivt

På samma genomtänkta sätt arbetar Tommy med första skoningen.
– Första gången en unghäst ska skos, lägger jag bara skor på fram. Jag skor aldrig runt om direkt. Hovslagarbesöket ska vara en kort och positiv upplevelse.

En stor hjälp kan vara att ha hästens stallkompis med som sällskap vid första skoningen. Så gör man alltid på Flyinge med de unghästar som kommer dit för inridning.
– De får snart en bästa kompis här och den brukar få följa med till smedjan vid första besöket. Det ger en lugnande inverkan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden