Veterinärt
18 juli 2021 10:22

Förebygg smittspridning av Covid – följ hygienrutinerna även vid kontakt med hästar

HygienrutinerCovid-19 orsakas av viruset SARS-CoV-2, och detta virus har nu för första gången påvisats hos en svensk hund. Även om den pågående pandemin drivs av smittspridning mellan människor påminner SVA om att följa hygienrutinerna vid kontakt med husdjur - och detta gäller även hästar.

Förebygg smittspridning av Covid – följ hygienrutinerna även vid kontakt med hästar
SVA uppmanar att hålla normala hygienrutiner med handtvätt före och efter kontakt med djur för att undvika smittspridning av Covid-19 - detta gäller även vid kontakt med hästar (bilden har inget samband med texten). Foto: iStock

SARS-CoV-2 är det virus som orsakar Covid-19, och nu har detta virus har tidigare rapporterats internationellt hos hund. Nu har det för första gången påvisats på en svensk hund.

Hunden har undersökts och behandlats på ett djursjukhus för luftvägssymtom, och prover togs på hunden som ett led i en smittspårning eftersom människor som varit i kontakt med hunden insjuknat i Covid-19.
– Trots positivt provsvar går det dock inte att säga huruvida hunden spelat en roll som smittspridare från djurhållare till personalen i fråga, säger statspeizootolog Karl Ståhl från Statens Vetrinärmedicinska Anstalt, SVA, i ett pressmeddelande.
– Det finns inga rapporter där smittspridning från hund till andra djur eller människor dokumenterats. Den största risken för smittspridning finns fortfarande i första hand mellan människor.

Normala hygienrutiner inkluderar även kontakt med hästar

SARS-Cov-2 härstammar ursprungligen från vilda djur, men den pågående pandemin drivs av smittspridning mellan människor utan inblandning av djur. Trots det påminner SVA om att förebygga smittspridning mellan människa och djur, och att det viktigt att följa normala hygienrutiner vid kontakt med husdjur – detta inkluderar även produktionsdjur och hästar.
– Handtvätt med tvål och vatten före och efter kontakt med djur är en bra grund som är extra viktig om man är sjuk, säger Karl Ståhl.
– Sjuka djur bör som en allmän princip hållas hemma och skilda från andra djur så långt som möjligt.

Källa: SVA 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden