Veterinärt
25 juni 2021 11:23
Ridsportplus

Litet kryp kan ge stora besvär

FästingarSommartider är fästingtider. En daglig koll av beteshästen hör till rutinen. Nu finns även en ny fästingart att hålla utkik efter.

Litet kryp kan ge stora besvär
Fullvuxna fästingar suger blod från till exempel häst, människa, nötkreatur och får. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På grässtrån och annan vegetation sitter fästingen och väntar på att något varmblodigt djur att suga blod från ska komma nära den. Den allra vanligaste fästingarten i Sverige är Ixodes rinicus, som förekommer i hela landet.

    Blodförlusten vid ett fästingbett är liten, men den stora faran ligger i de infektioner som fästingen kan överföra genom sin saliv. Människor kan drabbas av ett flertal infektioner, men när det gäller häst finns det i dagsläget endast en fästingöverförd sjukdom bekräftad i Sverige: akut granulocytär anaplasmos.
    – Den kan göra hästen ordentligt sjuk, med hög feber, svaghet och nedsatt eller upphörd matlust, säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär vid SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt.
    – Hästen kan bli vinglig och ovillig att röra sig, och benen kan bli svullna. Oftast svarar hästen snabbt, inom några timmar, på insatt behandling med antibiotika intravenöst.

    130204513_abfa4
    Plocka bort fästingarna. Se över beteshästen ofta och plocka bort alla synliga fästingar. De sätter sig framför allt på bringan, i armbågsvecket, på insidan av låret, vid öronen och strax ovanför näsborrarna.
    I områden med mycket fästingar kan man använda insektsmedel som är verksamt mot fästingar. Foto: iStockphoto

    Finns det risk för att infektionen kan finnas kvar i kroppen och ge långvariga symptom och besvär?
    – Nej, det finns inte grund för att vara orolig för att anaplasmos skulle ge kroniska besvär på hästar. I vissa fall kan hästen bli infekterad och få symptom igen, men oftast bildas en immunitet med påvisbara antikroppar i blodet efter genomgången infektion, och det skyddar hästen från att insjukna på nytt. Antikropparna brukar kvarstå länge.

    Den torra och varma sommaren 2018 upptäcktes två nya arter av hyalommafästing, som är större än vår vanliga fästing och har randiga ben. Det första fyndet gjordes av en observant hästägare och därefter uppmanade SVA allmänheten att skicka in ovanliga fästingar till dem. Från juli 2018 till januari 2019 registrerades 41 exemplar av vuxna hyalommafästingar. I Sverige har arterna tidigare bara rapporterats som nymfer på fåglar.

    Maila SVA:s fästingbrevlåda

    Hyalommafästingar kan överföra parasiterna Theileria equi och Babesia caballi, som kan ge allvarlig sjukdom på häst. Ingen av dessa påvisades hos de fästingar som samlades in.
    – Även förra året kom det in en del exemplar, vi fick in en handfull hyalommafästingar från häst, berättar Anna Omazic, forskare vid SVA. Hyalomman är inte etablerad i Sverige, men kan troligen komma på besök igen om vi får en varm och torr sommar.
    – Hästägare får gärna fortsätta att hålla utkik efter hyalommafästingen och kontakta SVA om de gör nya fynd och/eller skicka en bild med mejl till vår ”fästingbrevlåda”. Övervakningen av exotiska fästingar är viktig och vi är mycket tacksamma för den hjälp vi får från uppmärksamma hästägare.

    Fakta

    Fästingens tre olika stadier

    Fästingen utvecklas i tre olika stadier: larv, nymf och fullvuxen. För varje stadium behöver den blod för att utvecklas vidare:

    1. Larverna suger blod från till exempel smågnagare och fåglar.
    2. Nymferna suger blod från till exempel kaniner, hund, katt och höns.
    3. Fullvuxna fästingar suger blod från till exempel häst, människa, nötkreatur och får.

    Hit kan du rapportera.

    Fynd av ovanliga fästingar kan rapporteras till SVA:s fästingbrevlåda: fasting@sva.se.

    Mer information om hur man går tillväga och kan jämföra sina fynd med bild på olika fästingarter finns här: www.sva.se/djurhalsa/smittlage/insamlingar-och-medborgarforskning/insamling-av-fastingar.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden