Nyheter
6 april 06:56

Föreläsning: Kan AI kommunicera med hästar?

Läsa av hästarArtificiell intelligens, AI, sägs kunna fixa många saker i samhället. Men kan verkligen AI hjälpa oss att kommunicera med djur? En KTH-professor, tillsammans med forskare från SLU, försöker ge svaret.

Föreläsning: Kan AI kommunicera med hästar?
Nja, det är nog inte via mobilen vi ska prata med hästarna. Men intressant ämne erbjuds gratis – hur vi kan kommunicera via artificiell intelligens med våra djur. Foto: Istock/Lotta Bergman

I kväll ges en föreläsning på temat ”Kan AI hjälpa oss att kommunicera med djur?” via webben. Det handlar om KTH-professorn Hedvig Kjellström som berättar om sin tvärvetenskapliga forskning inom AI, artificiell intelligens, med djuret i fokus.

Hästar och andra tama däggdjur som katter och hundar har ett rikt socialt samspel och nästan lika många ansiktsuttryck som människor. Men vi är inte speciellt bra på att tolka denna kommunikation. Till exempel kan vi misslyckas med att se tecken på smärta, stress och depression.

Hedvig Kjellströms forskargrupp samarbetar med veterinärer på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, för att utveckla AI-metoder som ger människor möjlighet att förstå djurs kommunikativa signaler. Forskningen är främst inriktad på hästar, men resultaten är relevanta för andra tama däggdjur.

Föreläsningen ges via zoom, den 6 april kl 17-17.45. Anmäl dig här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden