Sverige
18 september 2020 06:25

Föreningar måste hålla årsmöte innan årsskiftet

Nya budEfter att coronapandemin bröt ut i vintras kom rekommendationer om att föreningar borde skjuta upp sina årsmöten tills vidare. Men nu kommer ny information från Riksidrottsförbundet.

Föreningar måste hålla årsmöte innan årsskiftet
Föreningar måste hålla årsmöte innan 2020 är slut - digitala möten är ett alternativ i coronatider. Foto: iStock

Riksidrottsförbundet skriver i sina nya rekommendationer att ”en förening eller ett förbund med kalenderår som verksamhetsår om möjligt ska genomföra sitt årsmöte senast under det tredje kvartalet, men absolut senast den 31 december 2020”.

Hur själva mötet ska genomföras är upp till respektive förenings styrelse, men det gäller också att följa myndigheternas allmänna råd i coronatider. Men enligt Ridsportförbundet anser inte Riksidrottsförbundet att det är tillåtet att helt ställa in, eller flytta, årets årsmöte, även om det råder en pandemi.

Förbundet listar tre olika sätt att genomföra årsmötet på:

Ett fysiskt traditionellt årsmöte bör kunna genomföras i små föreningar och i några mindre förbund där antalet deltagare inte överstiger 50 och detta även om alla röstberättigade deltar vid årsmötet.

Ett digitalt årsmöte bör kunna genomföras i de flesta föreningar och förbund. RF rekommenderar att ett för digitala årsmöten lämpligt mötessystem används, att mötet leds av en kunnig mötesledning och att det finns en god arbetsordning för mötet.

Ett hybridårsmöte eller digi/fysiskt möte, där mötesledning och eventuellt vissa ombud närvarar fysiskt medan andra deltar digitalt, kan också genomföras och då utifrån samma villkor som gäller för de digitala årsmötena.

Läs mer hos Ridsportförbundet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden