Sverige
17 juni 2020 09:29

Uppdaterad lista över karenstider

Ny informationFrån den 1 juli gäller nya bestämmelser, med en uppdaterad karenstid- och förbudslista för tävling - bland nyheterna finns borttagen karenstid för glukosamin. Förbundsveterinären Peter Kallings manar också till försiktighet med ovaccinerade hästar.

Uppdaterad lista över karenstider
Peter Kallings uppmanar till försiktighet vid import av hästar. Foto: Roland Thunholm

I den uppdaterade karenstidslistan, som gäller från den 1 juli, har ett par nya preparat tillkommit eller utgått – här hittar du hela listan. Ändringarna i listan är markerade med kursiv text.

En av de ändringar som gjorts är att karenstiden för glukosamin som fodertillskott tagits bort. Ridsportförbundet skriver att glukosamin till människa är klassificerat som läkemedel – därför har det haft 96 timmars karenstid för tävling. Nu har Läkemedelsverket kommit med ett förtydligande, att om det förekommer i fodertillskott till häst så bedöms det inte som ett läkemedel för djur. Därför tas karenstiden bort för glukosamin om det ges som fodertillskott.

Flera fall av hästinfluensa

Förbundsveterinär Peter Kallings informerar om att det har dykt upp flera fall av hästinfluensa efter import av ovaccinerade hästar. Han uppmanar hästägare och stallägare att se över rutinerna för transport och när nya hästar kommer till nya stall, och att man bör ”ställa krav på och kontrollera att säljare har vaccinerat mot hästinfluensa samt att transportörer bara har friska och vaccinerade hästar, desinficerade transportfordon och uppehållsstallar innan de kommer till mottagarstall i Sverige”.

Läs mer hos Ridsportförbundet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden