Sverige
12 mars 2020 06:20

Ponnyer fick kraftiga biverkningar efter vaccination

VaccinAv de ponnyer på Lilla Rörby som fick kombinerad stelkramps- och influensavaccin var det bara en som inte reagerade. De andra blev vingliga och stela – och en ponny dog 1,5 dygn efter vaccinationen.

Ponnyer fick kraftiga biverkningar efter vaccination
En av ponnyerna på Lilla Rörby dog, 1,5 dygn efter en vaccination. (Hästen på bilden har inget samband med artikeln.) Foto: Jeanette Flensburg

På Lilla Rörby i Vallentuna har man både ridskola och ponnygaloppridskola. De 36 hästarna vaccineras regelbundet. Även om en av de privata inackorderingarna reagerade efter en spruta tänkte ridskolans ägare Maud Hedman ”man måste ju vaccinera”.
– Dagen efter vaccinationen fick de hästar som fick kombinationen tetanus och influensa symptom. De var vingliga. En av dem reagerade inte negativt, men en av dem var mycket påverkad – han ville inte äta och gick sakta och försiktigt när vi gick med honom. Vi hade ständig koll på honom, berättar Maud Hedman.

Efter att ha övervakats i 1,5 dygn lämnades ponnyn själv i stallet i en halvtimme.
– När jag kom in låg han ner och jag tänkte ”åh nej, inte kolik också”. Men när jag gick in och klappade honom på rumpan kände jag att han var död, säger Maud Hedman.
Ponnyn var helt frisk innan sprutan.
– Han var ute och reds på förmiddagen och var hur pigg som helst. Det fanns inga tecken på att någon mådde dåligt i stallet.

Ingen obduktion gjordes

Händelsen inträffade för några veckor sedan. Det utfördes ingen obduktion av ponnyn.
– Jag visste inte att läkemedelsbolaget hade stått för kostnaden. Jag ville bara ha bort honom innan alla barn kom till stallet.

Övriga ponnyer som reagerat på sprutan mår i dagsläget bra. Veterinären som gjorde vaccineringarna har skickat in vaccinet till läkemedelsbolaget.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden