Sverige
31 december 2019 08:18

Mest läst 2019 – hästlastbilar drog med sig hästinfluensa

Del 8Flera hästsjukdomar härjade på under våren och såväl tävlingar som avelsvärderingar fick ställas in eller flyttas på. Det visade sig att ett utbrott av hästinfluensa kunde spåras till importhästar som kommit med hästlastbilar, och artikeln om detta blev årets mest lästa på Ridsports webb.

Mest läst 2019 – hästlastbilar drog med sig hästinfluensa
Artikeln om att hästlastbilar förde med sig hästinfluensa blev årets mest lästa på Ridsports webb (bilden har inget samband med texten). Foto: iStock

Under våren härjade flera smittsamma hästsjukdomar i Sverige, och läget var så kritiskt att träningar, tävlingar och avelsvärderingar ställdes in. De arrangemang som genomfördes hade skärpta smittskyddsregler. När det visade sig att fyra fall av hästinfluensan kunde knytas till hästlastbilar som åkt runt i Sverige och lämnat av importhästar, blev detta årets mest lästa artikel på Ridsports webb (du hittar artikeln här).

Även artikeln om att hästinfluensan florerade i landet uppmärksammades stort – denna artikel hittar du här. Flera hästimportörer kände sig efter påståendet att sjukdomen kom från hästlastbilar utpekade som yrkesgrupp, och tyckte att påståendet om att transportörerna skulle sprida smitta var obehagligt. Plusartikeln där några av transportörerna uttalar sig hittar du här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden