Sverige
27 februari 2019 14:44
Ridsportplus

”Obehagligt att peka ut oss som yrkesgrupp”

ImporthästarHästinfluensan har kommit till Sverige via hästtransportörer, det var budskapet från SVA i morse.
− Det finns andra länkar som är betydligt viktigare i den här kedjan, säger en transportör.

”Obehagligt att peka ut oss som yrkesgrupp”
Många regler styr hur hästar ska transporteras i Europa. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.) Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Fyra fall av hästinfluensa har rapporterats i Sverige hittills i år. I Nyhetsmorgon i TV4 i morse kunde Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på SVA, visa en karta där det framgick att utbrotten skett längs hästtransportörers rutter, där importerade hästar från England och Irland lämnats av.
− Det är obehagligt att en yrkesgrupp pekas ut så här, och det är förstås ingen transportör som medvetet sprider smitta, säger Lena Natt och Dag på Håkans Hästtransporter.

Undviker närkontakt

Företaget har inte varit i England på länge, och har genomtänkta strategier för att minska risken för smittspridning.
− Vi använder skivor mellan varje häst, och lämnar dessutom tomfack mellan hästarna, säger Lena Natt och Dag.
Dessutom är det den som skickar iväg hästen som lastar den, medan den som tar emot hästen får lasta av den.
− Vi undviker närkontakt med hästarna så mycket det går. Vi rekommenderar också att nyanlända hästar hålls isolerade, och den rekommendationen har vi alltid lämnat.

Vi har hittills aldrig kört en sjuk häst

Att lastbilarna saneras efter varje resa är en självklarhet, säger Lena Natt och Dag, och detsamma gäller hos AT Hästtransporter.
− När vi kör ut hästar från Sverige sanerar vi innan vi tar in nya som ska hem till Sverige, säger Anna Westerberg på AT Hästtransporter.
Båda transportörerna kontrollerar veterinärintyget som ska finnas när en häst åker mellan länder.

Kräver inte vaccination

Däremot är det ingen av dem som kräver att hästarna ska vara vaccinerade mot hästinfluensa.
− Vi skulle naturligtvis kunna lämna önskemål om det till kunden, men hästarna ska vara konstaterat friska av en veterinär. Vi har hittills aldrig kört en sjuk häst, för sådant informeras transportören om, säger Anna Westerberg.

Både hon och Lena Natt och Dag menar att det inte är hästtransportörerna som ska skuldbeläggas.
− När en smitta sprids beror det på att någon skickat en sjuk häst. Det är inte transportbranschen som gjort hästen sjuk, säger Anna Westerberg.
− Ansvaret ligger på säljare och köpare, konstaterar Lena Natt och Dag.

Tidigare rapportering i ämnet

Färskt veterinärintyg krävs

Detta gäller vid import av hästar

Hästar som förs in i Sverige ska vara undersökta av en officiell veterinär i det land de kommer ifrån. Undersökningen ska göras inom 48 timmar före lastningen.
Veterinären ska skriva ett hälsointyg där det framgår att hästarna är friska enligt de hälsokrav som gäller inom EU. Intyget gäller under tio dagar. Under den tiden kan hästarna resa obegränsat mellan länderna inom EU samt Norge, Andorra och Färöarna.
Du ska behålla hälsointyget under sex månader så att du kan visa upp det för officiell veterinär vid till exempel smittspårning.
Lindrigare krav gäller för hästar som reser inom Norden i samband med vissa tävlingar.
Registrerade hästar som ska tävla i vissa tävlingsformer, däribland ridsportens tävlingar, i Sverige, Danmark, Finland eller Norge behöver inte ha hälsointyg när de reser mellan dessa länder.
Om en transportör har anlitats för en häst som kan ha varit smittbärande under transporten, är det viktigt att denne underrättas för att kunna vidta smittskyddsåtgärder. Det innebär att rengöra och desinfektera det berörda fordonet samt kontakta ägarna till eventuella andra hästar som åkt med transporten innan den blivit rengjord och desinficerad, så att de kan öka tillsynen på sina hästar och minska risken för smittspridning.

Källor: Jordbruksverket och SVA

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden