Sverige
27 februari 2019 08:11

Hästinfluensan kom med hästlastbilar

Uppdaterad med klippFyra fall av hästinfluensa har rapporterats i Sverige på kort tid. Alla fyra fallen kan knytas till hästlastbilar som åkt runt i Sverige och lämnat av importhästar.

Hästinfluensan kom med hästlastbilar
De olika fallen av hästinfluensa följer transportrutterna från hästlastbilar. Kartan visades i Nyhetsmorgon i TV4.

En smittspårning som veterinärer, länsveterinärer och SVA har gjort visar hur vågen av hästinfluensa började.
− Vi upptäckte att samtliga av dessa fall kom från varsin hästlastbil som hade åkt runt i Sverige med nyimporterade hästar från Irland och Storbritannien. Hästar lämnades av på 19 ställen, berättade tf statsveterinär på SVA Gittan Gröndahl i Nyhetsmorgon i TV4 på onsdagsmorgonen.

Det var fyra lastbilar som åkte runt, och var och en av dem hade med sig hästinfluensan.
− Det visar hur viktigt det är att ställa nya hästar isolerat, även innan man vet om den är sjuk eller inte. Ta inte heller hem en häst från utlandet som inte är vaccinerad. Det är inte lika vanligt utomlands att vaccinera mot hästinfluensa som i Sverige, sade Gittan Gröndahl till Nyhetsmorgon.
− Det hade varit bra om det fanns krav på att alla hästar som kommer till Sverige ska vara vaccinerade.

En vaccinerad häst kan också bli sjuk i hästinfluensa, men inte alls lika allvarligt som en ovaccinerad häst, där det kan ta månader innan de repar sig.
− Tecknen på hästinfluensa är hög feber, torr djup hosta och att hästen är väldig trötta. Vid misstanke ska hästen isoleras, veterinär tillkallas och information ska lämnas.
− Det är också bra att vaccinera friska hästar om det gått mer än sex månader sedan senaste vaccinationen, sade Gittan Gröndahl till Nyhetsmorgon i TV4.

Vad säger några av transportörerna om saken? Läs artikeln här.

Hästinfluensa typ 2A

Sprids genom luftburet virus

 • Symtom
  Hög feber – ofta med två febertoppar, djup torr hosta, varigt näsflöde och nedsatt allmäntillstånd. Ovaccinerade hästar kan bli så sjuka att de dör.
  Även vaccinerade hästar kan ibland insjukna, men får då influensan i lindrigare form. En sådan häst kan sprida smitta i samma utsträckning som en ovaccinerad, sjuk häst. 
 • Behandling
  En drabbad häst bör vila minst tre veckor efter genomgången hästinfluensa för att inte riskera följdsjukdomar som lunginflammation och hjärtmuskelinflammation.
 • Smittspridning
  Influensavirus är luftburet. När en häst hostar sprids virus upp till 45 meter. Kan även smitta vid direktkontakt. Sjuka hästar isoleras direkt.
 • Vaccin
  Vaccination mot hästinfluensa är obligatorisk för deltagande i tävling och oftast för att få tillgång till ridhus och uppstallning. En annan orsak till att vaccinera mot hästinfluensa, är att en eventuell smitta går över snabbare i stallet som helhet. Är besättningen ovaccinerad tar det längre tid innan sjukdomsförloppet är över för alla hästar.
Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden