Sverige
8 februari 2019 19:29

Hästinfluensa även i Sverige – SVA uppmanar hästägare att se över vaccinationen

UPPDATERADUtbrott av hästinfluensa har bekräftats i en rad länder sedan årsskiftet och Internationella Ridsportförbundet skickar ut uppmaning om vaccinering. Även i Sverige har fall konstateras.

Hästinfluensa även i Sverige – SVA uppmanar hästägare att se över vaccinationen
Om ett år kan det finnas vaccin mot kvarka på marknaden. Foto: iStock

Sedan årsskiftet har bekräftade fall av hästinfluensa rapporterats från flera länder i Europa, bland annat Belgien, Frankrike och Tyskland. Även i USA och Nigeria har hästar drabbats.

I Sverige har ett fall konstaterats, för en vecka sedan. Det är en nyimporterad, ovaccinerad häst i Lerums kommun Västra Götaland som har drabbats. Ytterligare misstänkta fall finns i Åtvidabergs kommun i Östergötland. Provtagning har utförts och isolering har rekommenderats.

– Det finns skäl att uppdatera vaccinationsskyddet mot hästinfluensa. Bäst skydd har hästen om det inte gått mer än sex månader sedan vaccinationen, och om alla hästar i stallet är vaccinerade, säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär vid SVA, i ett pressmeddelande om aktuellt smittoläge.

SVA ger goda råd kring sjukdomen och berättar mer om förhindrande av smittspridning på sin site.


Oro i Storbritannien

Senaste dagarna har det rapporterats flitigt om influensan i brittisk media. Sedan vaccinerade galoppörer blivit sjuka har British Horseracing Authority stängt alla galoppbanor och ställt in loppen, i ett försök att hindra vidare spridning.

Viruset är luftburet och smittar lätt mellan två hästar som är nära varandra, exempelvis på en tävling. Internationella Ridsportförbundet har nu, till följd av utbrotten i flera olika länder, skickat ut riktlinjer med viktig information gällande sjukdomen.

”Vaccinering är nyckeln”

– Att hästar vaccineras mot hästinfluensa är nyckeln till att bekämpa spridningen av hästinfluensan. Det är viktigt att alla hästar vaccineras, oavsett om de tävlar eller kommer i kontakt med andra hästar, säger FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström i ett pressmeddelande.

”Hästar som har vaccinerats enligt tillverkarens instruktioner eller FEI-krav kommer att vara mycket väl skyddade mot hästinfluensa. Trots att inget vaccin är 100% effektivt har det stått klart vid de senaste utbrotten att vaccinerade hästar bara lider av milda kliniska tecken på sjukdomen och återhämtar sig snabbt. Icke vaccinerade hästar har påverkats mycket allvarligare”, skriver FEI vidare och uppmanar alla att se till att hästägare i ens närhet känner till vikten av att vaccinera.

FEI:s nya information om hästinfluensa (engelska)
FEI:s onlinekurs om hästinfluensa (engelska)

SVA:s information och råd

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden