Sverige
12 mars 2020 15:23

Veterinären: ”Att en häst dör av vaccin är väldigt väldigt sällsynt”

VaccinEn ponny på en ridskola utanför Stockholm dog nyligen, 1,5 dygn efter en vaccinering mot influensa och stelkramp. Det är oklart om det var vaccinet som orsakade dödsfallet, och det blir svårt att bevisa då ponnyn inte obducerades. Enligt Svenska Veterinärförbundet är det extremt ovanligt att en häst dör av vaccin.

Veterinären: ”Att en häst dör av vaccin är väldigt väldigt sällsynt”
Cirka 70-75 procent av alla hästar i Sverige är vaccinerade mot influensa och stelkramp. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Lena Malmgren är veterinär och docent, och ordförande i hästsektionen på Svenska Veterinärförbundet. Hon arbetade tidigare som veterinärmedicinskt ansvarig på ett läkemedelsföretag.

Hur vanligt är det med biverkningar av vaccin mot influensa och stelkramp?
– Det är ovanligt. All information man får in om misstänkta biverkningar rapporteras vidare och sammanställs i databaser, så fungerar det i alla länder där läkemedlet finns registrerat. Därefter graderar man biverkningarna. Att en häst får lätta biverkningar, som lokal smärta på injektionsstället, av influensa eller stelkrampsvaccin ses överlag som sällsynt – vilket innebär att det rör sig om en till tio hästar av 10 000 vaccinerade. Mycket sällsynt, vilket innebär mindre än en häst av 10 000, är att hästen får feber, blir hängig och tappar aptiten. Det här är generella siffror när det gäller de tre registrerade vacciner som finns på den svenska marknaden, mot just influensa och stelkramp.

Och att en häst dör i samband med vaccinering?
– Att en häst dör är väldigt väldigt sällsynt – det finns rapporterat något enstaka dödsfall, men det innebär egentligen bara att det finns ett tidssamband mellan dödsfallet och vaccineringen. Vilket inte alls behöver betyda att det är vaccinet som har orsakat dödsfallet, men det ska ändå rapporteras in. Jag har arbetat inom läkemedelsindustrin i många år och varit ansvarig för biverkningsrapportering – oavsett om man anser att dödsfallet beror inte på vaccinet, så har man en skyldighet att rapportera det.

Vad är riskerna med att vaccinera kontra att låta bli att vaccinera?
– Generellt så är det alltid ju så att man måste titta på vilken sjukdom det är man ska vaccinera emot – man behöver utvärdera vilken typ av sjukdom det är, hur stor är risken att dö, hur smittsam är sjukdomen, kontra vilka biverkningar och risker det finns med vaccinet. Det gäller för alla vacciner, man behöver göra en bedömning mellan nytta och risk i varje fall. konstaterar Lena Malmgren.

– När det gäller stelkramp, eller tetanus, så är det i princip en dödlig sjukdom. Drabbas hästar av den så kan man rädda ett fåtal, men ur djurskyddsskäl så avlivar man de flesta som får sjukdomen. Vi har ett bra stelkrampsskydd i Sverige, de flesta vaccinerar emot det. Det förekommer några enstaka fall varje år, men det är inte så många. Vaccinerna på marknaden är väldigt effektiva, så sköter man sin grundvaccination så ger det ett bra skydd.

Kan det ha varit något fel på vaccinet som gavs till hästarna i Vallentuna?
– Om många hästar reagerar samtidigt, då vill man kontrollera vaccinet så att det inte är något fel på batchen. Det görs väldigt noggranna kontroller på varje batch innan man släpper ut vaccinet på marknaden, så det är otroligt sällsynt att det är fel på vaccinet.

– Så fort det är inblandat ett dödsfall så rapporteras det till Läkemedelsverket. När jag tidigare jobbade på ett läkemedelsföretag och vi hade allvarligare biverkningar, då bekostade vi även obduktion. En obduktion ger väldigt bra information, det är inte alls säkert att det är vaccinet som orsakade dödsfallet. Obduceras inte hästen är det väldigt svårt att ge ett säkert svar på vad hästen dog av.

Varför man ger lika stor dos vaccin till små hästar som till stora?
– Oavsett storlek på djuret så har man samma mängd minnesceller i kroppen för immunitet – det beror inte på storleken på djuret. När man gör vaccinet tar man fram den minsta dosen som behövs för att göra djuret immunt, för att kroppen ska börja svara och bilda antikroppar. Det är inte storleksberoende. Tittar man på rasfördelningen när det gäller biverkningsrapporteringen så finns det inga belägg för att shettisar eller minishettisar skulle vara känsligare än andra raser.

Hur många hästar i Sverige är vaccinerade idag?
– Det blir en rätt grov kalkylering, eftersom man räknar på antal sålda doser vaccin och sedan hur många hästar det finns i Sverige. Men vi ligger någonstans mellan 70 och 75 procent vaccinerade hästar. Det är en okej siffra, jämför man till exempel med Storbritannien så ligger de på cirka 45-50 procent.

Ridsport har sökt Läkemedelsverket för en kommentar. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden