Dressyr
5 maj 2023 17:30

Formstark Darcourt en av lagryttarna i Compiègne

Nations CupDet har blivit dags för den andra deltävlingen i årets Nations Cup i dressyr. Ankare i det svenska laget i franska Compiègne är Patrik Kittel. Han får bland annat sällskap av Caroline Darcourt som visat storform i år. Här är allt du behöver veta för att följa helgens högklassiga dressyrtävlingar med ryttare som Charlotte Fry i startfälten.

Formstark Darcourt en av lagryttarna i Compiègne
Caroline Darcourt har med sig sju pallplatser i bagaget till Compiègne. Foto: Wellington International/Emma Stephens

Dubbla världsmästaren Charlotte Fry, Carina Cassøe Krüth som vann världscupen i Göteborg samt flera världscupfinalister är några av svenskarnas konkurrenter i helgens femstjärniga FEI Dressage Nations Cup i franska Compiègne.
– Det är ju mot de bästa som vi måste hävda oss så det är ju så vi vill ha det, och dessutom är flera EM-domare på plats, säger förbundskaptenen Bo Jenå till Svenska Ridsportförbundet.

Premiären i Nations Cup ägde rum i Wellington i februari och där lyckades Sverige rida in på en tredjeplats. Patrik Kittel och Touchdown, Malin Wahlkamp Nilsson och Bergsjöholms Valbonne samt Caroline Darcourt och Lord Django utgör laget i Frankrike.
– Det klart att Patrik är lite av ett ankare, det ska bli väldigt spännande att se laget mäta sig här, säger Bo Jenå.

Bygger för framtiden

De svenska ekipagen kommer till Compiègne med färska framgångar i bagaget. Patrik Kittel och Touchdown tog nyligen en kürseger och en andraplats i Grand Prix i Doha. Malin Wahlkamp Nilsson och Bergsjöholms Valbonne var etta och tvåa i Grand Prix respektive Grand Prix Special i Lier i mars, och Caroline Darcourt och Lord Django red hem hela sju pallplatser i Wellington i början av året.

– Det känns väldigt bra att kunna ta med de här ekipagen och på så sätt bygga för framtiden med så spännande hästar. För resultatets skull är det önskvärt att Patrik presterar på topp, men det kan man så klart aldrig ta för givet när det gäller hästar, inte ens när det gäller ett sådant ekipage, säger Bo Jenå om laguppställningen.

Patrik Kittel rider även Well Done de la Roche i helgens trestjärniga klasser, där han får sällskap av Tinne Vilhemsson Silfvén med Devantos. Efter två års skadepaus gjorde Patrik Kittel och Well Done de la Roche tidigare i vår comeback på tävlingsbanorna och fick direkt med sig en seger.

– Hon har sett riktigt fin ut här på träning. Jag ser fram emot att se henne starta igen, säger Bo Jenå.

FEI Dressage Nations Cup avgörs i en Grand Prix på lördagen, där tre ryttare rider, och på söndagen där två sedan rider Grand Prix Special och en rider kür.

FEI Dressage Nations Cup 2023 – tävlingsschema

3* Wellington, USA, 22-26 februari
5* Compiègne, Frankrike, 4-7 maj
3* Budapest, Ungern, 7-11 juni
4* Rotterdam, Nederländerna, 22-25 juni
5* Aachen, Tyskland, 27 juni-2 juli
5* Falsterbo, Sverige, 13-16 juli

Sverige deltar i Wellington, Compiègne, Rotterdam, Aachen och Falsterbo.

Vinnarna i respektive klass får ett poäng och sist placerad får så många poäng som det är starter i klassen. Poängen för de tre bästa ryttarna i varje lag räknas sedan ihop och den nation med lägst totalpoäng vinner deltävlingen i FEI Dressage Nations Cup. Om laget har fyra ryttare till start räknas den sämsta bort men om man som Sverige har tre ryttare räknas alla tre.

Startlistor och resultat Compiègne
ClipMyHorse sänder live (betaltjänst)

Regler FEI Dressage Nations Cup
Aktuell ställning FEI Dressage Nations Cup

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden