Världen
7 november 2017 10:14

Forskarstudie: ”Halm är värsta strömedlet”

SämstEtt forskarteam har undersökt effekterna i blod och luftvägar av olika strömedel i häststallar. Resultatet är enligt undersökningen tydligt: halm var det sämsta alternativet till hästar av de undersökta strömedlen.

Forskarstudie: ”Halm är värsta strömedlet”
En forskargrupp har konstaterat att halm är det sämsta alternativet som strömedel till häst gällande luftvägsproblem (arkivbild). Foto: Lottapictures

Diskussionerna om vilket strö som är bäst för hästar i förhållande till risken för luftvägsproblem är många, men några regelrätta undersökningar har inte riktigt gjorts tidigare. Därför valde ett polskt forskarteam att undersöka saken lite närmare.

Frågeställningen var hur mycket damm, svamp- och mögelsporer samt bakterier som det blev i luften av olika strömedel och vad det hade för hälsoeffekter på hästarna. För att inte undersökningen skulle bli allt för bred valde forskarteamet att titta på tre olika strömedel: ströpellets, halm samt torv blandat med spån.

Totalt deltog 24 hästar i experimentet – alla friska både under och efter – och blod och luftvägar undersöktes grundligt innan projektet började. Hästarna delades upp i grupper om åtta som stod på respektive underlag i tre veckor innan det togs nya prover på dem.

När det gällde dammföroreningar var det torv/spånblandningen som var det bästa alternativet och ströpellets var det värsta. Däremot var torv/spånblandningen den värsta gällande spridning av bakterier medan ströpellets där var det bästa alternativet.

När det gäller den största boven i dramat kring luftvägsproblem för häst: spridning av svamp- och mögelsporer, var halm och torv/spån de sämsta alternativen och ströpellets det bästa.

Kathleen Crandell, filosofie doktor vid Kentucky Equine Research, menar att det inte finns någon tvekan om slutsatsen i experimentet.
”Även om det är en kortare studie, är slutsatsen att halm är det värsta av de tre strömedlen”, säger hon till den danska sajten fritidsmarkedet.dk.

Kathleen Crandell betonar också att det hjälper hästar med luftvägsproblem att byta till annat än halm som strömedel – inte minst under höst- och vintermånaderna när hästarna tillbringar mer tid i stallet.

Studien ”The effect of stable bedding materials on dust levels, microbial air contamination and equine respiratory health” finns att läsa i sin helhet här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden