Världen
28 september 2018 16:11

Forskning: Risken för blödningar i hjärnan fem gånger större utan hjälm

ForskningRisken att drabbas av blödningar i hjärnan är fem gånger högre om ridhjälm saknas vid olyckan. Det visar ny forskning från Tyskland.

Forskning: Risken för blödningar i hjärnan fem gånger större utan hjälm
Att inte ha hjälm om olyckan är framme ökar risken för skador. Bilden är en arkivbild tagen i ett annat sammanhang och Ridsport rekommenderar å det bestämdaste att alla ryttare använder hjälm för sin säkerhets skull. Foto: UberImages/Istock

Att det är större risk för skador för den som inte har ridhjälmen på om olyckan är framme förstår nog de flesta. Nu har tyska forskare, vars artikel är publicerad i ”British Journal of Neurosurgery”, fått fram resultat som visar på mer exakta siffror.

Enligt deras forskning är risken för ”intracranial bleeding”, alltså blödningar innanför skallbenet, fem gånger högre då hjälm saknades vid olyckstillfället. Bärandet av hjälm ledde till en ”Relative risk reduction” på 96 procent.

Equestrian Helmet Forgotten Hanging On The Wooden Fence.
Glöm inte huvudsaken! Foto: Anna Elizabeth Photography/Istock

I forskningen, som Horsestalk berättar om, matchades 40 patienter ihop i 20 par  baserat på bland annat ålder och traumats bakgrund. Därefter undersöktes bland annat förekomst eller avsaknad av frakturer och blödningar, samt förekomst eller avsaknad av hjälm.

”Intrakranial blödning uppträdde betydligt oftare i undergruppen utan hjälm”, säger forskarna vid Tüebingens Universitet, Münsters Universitet och Ibbenbuerens sjukhus, till Horsetalk och sammanfattar:
”Ryttare som inte bär en hjälm är i riskzonen att drabbas av betydligt allvarligare hjärnskada än ryttare med hjälm. Därför rekommenderas säkerhetshjälmar för alla ryttare”.

Information studien: Impact of helmet use in equestrian-related traumatic brain injury: a matched-pairs analysis. G Bier, MN Bongers, A Othman, JM Hempel, V Vieth, W Heindel, U Ernemann, and MC Burg. British Journal of Neurosurgery. doi: 10.1080/02688697.2017.1409874.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden