Sverige
14 juni 2021 17:08

Forskningen om EMS går vidare med fasteprover

Sveriges LantbruksuniversitetEkvint metabolt syndrom, EMS, har uppmärksammats en hel del på senare tid. Nu har forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet provat en ny metod för att identifiera hästar med insulinresistens - ett tillstånd som är när förknippat med EMS.

Forskningen om EMS går vidare med fasteprover
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/Kichigin

Ridsport har tidigare berättat om den forskning som Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, gör gällande Ekvint metabolt syndrom, EMS.

Bland annat har docent Johan Bröjer, SLU, berättat att EMS inte är en sjukdom, utan en samling riskfaktorer som ger insulinorsakad fång, berättade han inledningsvis.

En anledning till att EMS uppmärksammas är att hästar som har det löper högre risk än andra att drabbas av fång, en mycket smärtsam inflammation i hovarna.

Nu berättar SLU i ett pressmeddelande att nya tester har gjorts. Den här gången handlar det om så kallade fasteblodprover, alltså prover tagna före att hästarna får sin frukost.

Insulinresistens

Hos hästar med EMS svarar kroppens celler dålig på det blodsockerreglerande hormonet insulin. Tillståndet kallas insulinresistens. Resultaten i den nya studien visade att fasteblodprov för insulin kan användas tillsammans med korrigerande matematiska beräkningar, så kallade proxies, för att identifiera hästar med insulinresistens.

Hur vanlig sjukdomen EMS är hos svenska hästar är hittills okänt och för att kunna ta reda på detta krävs en enkel diagnostisk metod som kan användas till ett mycket stort antal hästar. Denna metod skulle kunna vara ett lämpligt alternativ.

Hela populationen

Studien visar dessutom också att dessa enkla metoder är lämpliga för användning vid epidemiologiska studier av tillståndet i hela populationer av hästar men att de inte ger ett tillräckligt exakt resultat för att diagnostisera individuella hästar med EMS.

Hela studien.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden