Veterinärt
28 september 2023 18:00
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Anpassat foder till åldrande hästar

Ingrids insikterDe vanligaste problemen hos de åldrande hästarna var försämrad förmåga att bibehålla hull och muskelmassa, men en enkätundersökning har visat att hästägarna oftast anpassar foderstaten till den åldrande hästens behov. Detta är en av forskningsnyheterna från Ingrid Andersson denna gång - fler forskningsnotiser hittar du här.

Forskningsnyheter: Anpassat foder till åldrande hästar
Äldre hästar får ofta anpassat foder. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En enkät som besvarades av 500 hästägare med hästar från 20 års ålder och uppåt, visar att ägarna anpassade foderstaten väl efter hästarnas ändrade behov.

De vanligaste problemen hos de åldrande hästarna var försämrad förmåga att bibehålla hull och muskelmassa, vilket innebar att hästarna fick ökad giva av grovfoder och extra kraftfoder med högre proteinhalt. De hästar som hade tandproblem fick ett mer lättuggat foder, medan de med PPID och fång fick foder med låg socker- och stärkelsehalt.

Animals-13-02642-g001
Triple-E

Ny utgångspunkt för forskning om hästsport

Triple-E står för Equine, Equestrian och Environment. Det är en pendang till One Health som står för djurhälsa, humanhälsa och ekosystemhälsa, en mer enhetlig syn på begreppet hälsa.

Syftet med Triple-E är att forskning ska bedrivas tvärvetenskapligt, så att kunskap från de olika områdena vävs samman. Detta är särskilt viktigt inom hästsport, som lätt blir komplext då det är så många faktorer involverade i hästars hälsa och välmående, inte minst skötsel- och träningsmässigt.

Genom Triple-E framkommer att 50 variabler påverkar skadestatistiken för fullblod inom galoppsporten; hästen själv står för tio, miljön 13 och människan för 27 stycken.

AI hittar bärare av FFS

För att upptäcka vad som betecknar en bärare av FFS, Fragile Foal Syndrome, har gjorts en AI-analys av 35 hästar, bärare av FFS. Varje häst hade en kontrollgrupp med tre icke-anlagsbärare. Längden på fram- och bakben, huvud och hals, mättes i trav. Två faktorer stack ut hos anlagsbärarna: dessa hade längre hals och längre bakben än icke anlagsbärarna.

Objektiva resultat av klok träning

Genom att mäta musklernas respons på stimulering från nervsystemet har forskare funnit objektiva bevis för att hästar bör tränas lika mycket i vänster och höger galopp. Det ger en balanserad muskelutveckling och minskar risken för överbelastningsskador.

Källor:

  • The Triple-E model: advancing equestrian research with perspectives from One Health. Michaela Keener et al, Animals 2023.
  • Utfodring av den geriatriska hästen. Examensarbete av Elin Hellström, SLU, 2023
  • Electromyographic and kinematic comparison of the leading and trailing fore- and hindlimbs of horses during canter. Lindsay St. George et al, Animals, 2023
  • Environmental sustainability: equestrianism, equine breeding and equine sport report. 11 aug-23
  • Föreläsning vid 2023 Equine Science Society Symposium, 6-9 juni, Texas

Fakta

Tre tips från irländska stall om att göra världen grönare

  1. Att använda regnvatten för tvätt av hästarna, låta gödseln gå till champinjonodling och köpa strö i lösvikt, utan plastemballage. LED-lampor och fler fönster för att minska elanvändningen.
  2. Ett stuteri har skapat ett område med vilda blommor och utrotningshotade djur.
  3. Att kombinera hästverksamhet med trädgårdsarbete och gemenskap för att hjälpa människor att hitta rätt i livet.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden