Veterinärt
28 maj 2021 13:31
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Bakterie lovande mot spolmask

Ingrids insikterHästens inälvsparasiter blir allt mer resistenta mot de avmaskningspreparat som finns, och därmed forskas det också febrilt för att hitta nya verksamma substanser – som till exempel jordbakterier mot spolmask. Vår redaktör Ingrid Andersson skriver i veckans sammanställning av forskningssnackisar också om varför vaccin kan underlätta vid kastrering och om cannabis påverkan på hästen.

Forskningsnyheter: Bakterie lovande mot spolmask
Forskare har funnit bakterier som kanske kan användas mot spolmask. Foto: SVA

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I takt med ökande resistens mot de avmaskningspreparat som finns i dag, forskas det febrilt för att hitta nya substanser som kan vara verksamma. I USA har Martin K Nielsen och hans kollegor funnit att jordbakterien Bacillus thuringiensis kan användas mot spolmask. Bakterien producerar cry-proteiner som är giftiga för vissa insektsarter.

Teamet har testat det mot flera sorters maskar och funnit lovande resultat mot flera arter av spolmask, en av världens vanligaste parasiter hos människor och djur. Ett avmaskningsmedel måste vara säkert, brett aktivt mot den specifika maskarten, billigt och kunna massproduceras.
– Det här bakterieproteinet, döpt till Cry5B IBaCC, visar goda chanser att uppfylla detta, säger Martin K Nielsen.

Cry5B har testats på möss och grisar med gott resultat och därefter på fem föl, där det fick ner träckprovssvaret till noll. Det innebär att det minst har samma kapacitet som dagens avmaskningsmedel.
– I laboratoriemiljö dödar det även strongylider, men inte när det testas på hästarna. Det beror antagligen på att strongyliderna lever i grovtarmen och att proteinet har försvagats på vägen dit. Vi arbetar på att lösa detta.Däremot är det mycket potent mot spolmask som lever i tunntarmen – dit kommer proteinet mycket tidigare.


Vaccin minskade komplikation vid kastration

Genom att vaccinera en grupp unghingstar två månader före kastration med anti-GnRH, minskades deras testiklar till halva storleken och ingreppet underlättades. Det uppstod heller inga komplikationer efteråt. Vaccinet brukar annars användas på hangrisar för att minska testosteronet och minska galtlukt på köttet. Denna pilotstudie genomfördes i Sydafrika.

Källa: Vaccination against GnRH as a prelude to surgical castration of horses. JR Birrell et al. Equine Veterinary Journal Dec 2020.


Varning för cannabis till hästen

Ett internationellt forskarteam varnar för att använda cannabispreparat till häst. De anser att eftersom produkterna är dåligt märkta vad gäller aktiva ingredienser och styrkan i dessa, är det omöjligt att få fram rätt dosering. Det finns få studier kring effekt, däremot flera fall av förgiftning hos djur.

Källa: Cannabis, Cannabidiol Oils and Tetrahydrocannabinol – What Do Veterinarians Need to Know? N De Briyne et al. Animals 2021.

Fakta

Tre sätt att hålla i gång den äldre hästen

  1. Regelbundet, lättare arbete för att behålla musklerna. En i övrigt pigg åldring som rör sig stelt på grund av artros, kan behöva en låg dos smärtlindrande medicin.
  2. Hov- och tandvård behöver göras med tätare intervall.
  3. Ge foder med tillräckligt mycket energi och protein. Kolla hullet ofta.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden