Veterinärt
16 juni 2022 14:01
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Insulintest bästa riskmätaren

Ingrids insikterBlodprov på flera hundra ponnyer har tagits i en omfattande engelsk studie, där det visar sig att insulintest är den bästa metoden för att upptäcka vilka som är i riskzonen för fång. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson tagit fram denna gång - fler forskningsnyheter hittar du här.

Forskningsnyheter: Insulintest bästa riskmätaren
Glukossirap har använts vid insulintest. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I en omfattande engelsk studie med 374 ponnyer mellan fem och 32 års ålder undersöktes olika metoder att identifiera risken för fång. Ponnyerna undersöktes varje halvår, på våren och hösten, mellan åren 2015 och 2019. Totalt innebar detta 891 ponnyår.

    Varje gång gjordes en vanlig veterinärundersökning inklusive hovavvikelser och togs blodprov där en rad parametrar undersöktes. Dessutom genomgick ponnyerna ett test av insulinhalten, som uppmättes genom blodprov som togs 30 och 60 minuter efter att ponnyn fått glukossirap. På en häst med onormal insulinreglering produceras för mycket insulin efter glukosintag, det kvarstår länge i kroppen och blir giftigt. Det är därigenom fång uppstår.

    Insulintestet visade sig vara den bästa metoden för att upptäcka vilka ponnyer som var i riskzonen för att utveckla fång; det räckte med detta prov för att kunna dela in ponnyerna i låg-, medium- respektive högriskgrupp. Av de undersökta ponnyerna hamnade 70 procent i lågriskgruppen, 20 procent i medium och tio procent i högriskgruppen. 43 ponnyer fick fång under studiens gång.


    Blodprov-gastroskopi-04
    Lovande försök har gjorts för att upptäcka fång genom blodprov. Foto: Sandra Nordin Johansson

    I framtiden kan blodprov visa fång

    Ofta har sjukdomen fång hunnit bli allvarlig innan den upptäcks. Amerikanska forskare har undersökt om samma biomarkörer som ökar vid människors traumatiska hjärnskador även skulle kunna påvisa utvecklingen av fång.  Det är förändringar i genuttrycket i den skadade vävnaden som kan mätas. Försöken är hittills lovande, men testet är ännu inte helt klart.


    Img_1897
    Hästarna kan röra sig mer genom smart foderplacering. Foto: Ann-Sofi Hjärn

    Smart foderplacering

    Genom att planera lösdriften annorlunda, fick man de två hästarna i den att röra sig i snitt 1,7 km längre per dag än tidigare. Detta genom att ordna utfodring vid ligghallen – på motsatt sida från betesdelen.


    Pre-istock-511032276
    PRE är en av de raser som lättare kan få fång. Foto: iStockphoto

    EMS hos vissa raser

    Det är främst lättfödda raser som utvecklar EMS (ekvint metabolt syndrom). Bland de hästraser som verkar ha lättare för att få EMS finns dartmoor, welshponny, shetlandsponny, islandshäst, arabiskt fullblod, tennesse walking horse, morganhäst, pura raza española och paso fino.

    Fetma verkar inte vara den direkta orsaken, det är snarare en markör för en underliggande metabolisk rubbning. Vid fel utfodring och bristande motion leder det till övervikt, regional fettansättning och ökad fångrisk.

    Fakta

    Temperaturens effekt på mask

    Äggen av små strongylider, hästens vanligaste parasit, måste utvecklas till ett tredje larvstadium innan de kan infektera hästen genom att följa med gräset in i den. Franska forskare har testat olika temperaturers effekt på larvutvecklingen. Den snabbaste utvecklingen till fullvuxen larv skedde vid 30 grader C, vilket gick på fyra dagar. Långsammast var den vid 10 grader C, det tog 22 dagar. Resultatet visar att rekommendationen att mocka hagarna två gånger i veckan minskar risken för smitta.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden