Veterinärt
17 mars 2022 09:03
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Maskägg året runt

Ingrids insikterMaskar är naturligt förekommande i hästar - och bara i undantagsfall skapar det problem. Det menar forskare i Kentucky, som i över 40 år studerat en frilevande hästgrupp som aldrig har avmaskats. Resultat från den forskningen är en av nyheterna som Ridsports Ingrid Andersson tagit fram denna gång - fler forskningsnotiser hittar du här.

Forskningsnyheter: Maskägg året runt
Spolmask Foto: SVA

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vid universitetet i Kentucky finns sedan 1979 en frilevande hästgrupp. Hästarna är aldrig avmaskade. Under 2018 gjordes täta träckprov på 18 ston, en hingst och 14 föl. Resultatet går delvis emot tidigare forskning.

    • Det fanns ingen säsongsvariation på utsöndringen av ägg från lilla blodmasken. Tidigare studier från Storbritannien visar på färre ägg under höst och vinter.
    • Bevis på överföring av antikroppar till fölen genom råmjölken. Fölens egen antikroppsproduktion startade från cirka 20 veckors ålder.
    • Hingstfölen hade större andel ägg från blodmask, spolmask och fölmask än stofölen.
    • Dräktighet, fölning och digivning påverkade inte mängden maskägg i träckproven.
    Sma-blodmaskar
    Små blodmaskar Foto: SVA

    – Vi lär oss oerhört mycket från den här hästhjorden, säger den världsledande parasitologen Martin K Nielsen.
    – De visar oss att maskar är naturligt förekommande i hästar och bara i undantagsfall orsakar problem. Det var överraskande att det inte förekom säsongsvariation på äggutsöndring och att varken dräktighet eller fölning påverkade den. Det är viktigt att undersöka saker från grunden och i olika klimat.

    Källa: Parasite dynamics in untreated horses through one calendar year. A E Steuer et al, Parasites Vectors 2022.


    Fol-som-gaspar
    Gäspande föl Foto: iStockphoto/Magnus Binnerstam

    Särskild smärtskala för föl

    I en pilotstudie har forskare gjort en speciell smärtskala för föl, eftersom tidigare skalor är gjorda på vuxna hästar. Typiska uttryckssätt hos föl är att de gäspar, gnisslar tänder, stönar och slickar på omgivningen. Den här första prototypen för en fölskala omfattar elva ansiktsuttryck, fyra sätt att uppföra sig – kroppsställning, tecken på kolik, aptit och eventuell hälta – samt fem fysiska parametrar, däribland puls, temp och andning. Vid praktisk test gav fölskalan mycket goda resultat.

    Källa: Development of a composite pain scale in foals: a pilot study. A Lanci et al, Animals 2022.


    Datortomografi
    Datortomografi på häst. Foto: SLU/Jenny Stenås-Gilner

    Helkropps-DT med robot

    Dagens DT, datortomografi, har vissa begränsningar då den inte når hela kroppen på en vuxen häst. Dessutom krävs att hästen sövs innan den liggande körs in i apparaten. I Florida håller man nu på att utveckla en robotkontrollerad teknologi som möjliggör DT-skanning av en stående häst, där hela kroppen kommer med, även buken och hela skelettet, berättar sajten Horsetalk.

    Fakta

    Tre tips för att ta tydliga foton på skador till veterinären:

    1. Se till att det finns tillräckligt med ljus runt hästen, se upp med bländande lampsken. Var helst utomhus om det går.
    2. Rengör ett sår från eventuellt blod, så att själva såret syns tydligt. Ta både närbild och avståndsbild så att det syns var på kroppen skadan är belägen.
    3. Använd ett referensobjekt som ett mynt, penna eller linjal för att visa storleken på såret/skadan.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden