Veterinärt
2 februari 13:12
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Alternativa metoder dåligt studerade

Ingrids insikterForskare har tittat på alternativa terapier som används på djur, och kunde konstatera att det finns brister i forskningen - flera metoder har bevisad effekt på människor, men detta har inte kunnat påvisas i djurstudierna. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson tagit fram denna gång, fler forskningsnyheter hittar du här.

Forskningsnyheter: Alternativa metoder dåligt studerade
Alternativa behandlingsmetoder, som blodiglar, är dåligt studerade på häst. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I en genomgång av 982 studier kring 24 alternativa terapier som används på djur, kunde det finsk/svenska forskarteamet bara hitta 42 studier värda att titta närmare på. De gällde nio terapier för hund, katt och häst: aromaterapi, guldimplantat, homeopati, blodiglar, mesoterapi, minerallera, neuralterapi, musik och vibrationer.

Även här fanns brister, det saknades ofta kontrollgrupp, antalet djur var litet och de få fallen med positiva resultat var inte upprepade i andra studier. Flera metoder har bevisad effekt på människor, men detta kunde inte visas i djurstudierna.

Metoden för genomgången kan bilda modell för framtida studier av alternativa behandlingsmetoder.

Tysklönn (och även asklönn) kan orsaka förgiftning som ger kraftigt muskelsönderfall. Sjukdomen har en hög akut dödlighet. Den drabbade hästen får svårt att andas, hjärtklappning, svettning och mörkfärgad urin. Specifik behandling saknas. Bästa profylaxen är att inte ha tysklönn eller asklönn nära hästhagar.

Källa: A systematic review of complementary and alternative veterinary medicin: “miscellaneous therapies”. A Bergh et al. Animals 2021.


Genetisk variant orsaken

Diastichiasis är en ögonsjukdom med onormalt placerade hår på ögonlockskanten. Den förekommer framför allt hos frieserhästar. Vid Davisuniversitetet i USA har man nu identifierat en genetisk variant som kan kopplas till diastichiasis. Sjukdomen kan behandlas genom att de besvärande håren bränns bort.

Källa: Whole genome sequencing identified a 16 kilobase deletion on ECA13 associated with distichiasis in friesian horses. EA Hisey et al. BMC Genomics 21.


Ny modell av hästsimulator

Utöver hästsimulatorerna för dressyr och hoppning har en ny modell tagits fram, avsedd för nybörjare, tunga ryttare och för användning inom hippoterapi. Syftet är att träna upp sits och balans på ett sätt som sparar de riktiga hästarna. Gångarterna kan modereras efter varje ryttares behov och alla framsteg mätas.

Hästen har omkring 70 procent av ett lika stort nötkreaturs kapacitet att utnyttja bra grovfoder.

Fakta

Tre sätt att träna hästen att bli säkrare att hantera

Fw0a1161-1-copy
Finjustera din timing för belöning av hästen. Foto: Sofie Sköld
  1. Undvik tvång och fasthållning.
  2. Ge foderbelöning för önskat beteende.
  3. Finjustera din timing för belöningen.

Källa: Kunskap som gynnar djurvälfärd och säkerhet. Intervju med Elke Hartmann, Svensk Veterinärtidning nr 9/2021.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden