Veterinärt
2 december 2021 10:48
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Musik i rätt tempo kan ge bättre samspel

Ingrids insikterForskning har visat att ryttare som rider till musik med hästens tempo och rytm blir positiva och upplever att musiken hjälper dem att kommunicera med hästen. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson hittat denna gång - fler notiser hittar du här.

Forskningsnyheter: Musik i rätt tempo kan ge bättre samspel
Musik kan hjälpa ryttaren att bli bättre. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I en studentuppsats för mastersexamen genomfördes ett projekt med musik som stämde med hästars tempo och rytm. De senare var kartlagda från appen Equilab.

    De ryttare som fick testa att rida till ”rätt” musik var alla mycket positiva och ansåg att musiken hjälpte dem att kommunicera bättre med hästen. Ryttarna blev mer kroppsmedvetna och kunde aktivera det somatiska nervsystemet, den viljestyrda delen av det motoriska nervsystemet. De kunde använda sina hjälper bättre och uppnå bättre samspel med sina hästar.

    Här kan du lyssna på musiken i projektet.

    Källa: E. Stenström Hear the Centaur: A study on the possibilities to use auditory stimulation whilst horse riding in order to raise somatic awareness of the rider. Högskolan Kristianstad, Fakulteten för ekonomi. 2021


    Ljushuva kan hjälpa mot PPID-päls

    En ljushuva med blått ljus som simulerar dagsljus togs fram av forskare på Irland för några år sedan. Den används framför allt för att stimulera fram tidig brunst, men man har sett att även hårremmen påverkas.

    Vid Gluck-universitetet i Kentucky har nu ljushuvan testats på 18 hästar med PPID, vilket kan ge ökad behåring. Ljushuvan användes från juli till slutet av oktober och medförde minskad ansättning av vinterpäls. Ökad tillförsel av ljus hade ingen påverkan på själva sjukdomen, bara på behåringen, rapporterar horsetalk.co.nz.

    Dessa lovande resultat har medfört att ett gemensamt forskningsprojekt i Dublin och Kentucky kommer att startas, det blir ett tolv månaders försök med ljushuva på PPID-hästar.

    Källor: A.B. Miller et al. Impact of blue light therapy on plasma adrenocorticotropic hormone (ACTH) and hypertrichosis in horses with pituitary pars intermedia dysfunction. Domestic Animal Endocrinology. Juli 2021

    Blue light treatment could help coat condition in horses with Cushing’s disease, www.horsetalk.co.nz okt-21


    Testikeloperation via naveln

    Under 15 års tid har veterinären Andrew T Fischer i Kalifornien opererat klapphingstar genom att föra ut den kvarvarande testikeln genom naveln. Ingreppet har utförts under narkos och genom laparoskopi. Mindre sår, snabbare återhämtning och färre kolikanfall är fördelen med metoden, anser han.

    Källa: A.T. Fischer. Removal of equine cryptorchid testes through an enlarged umbilical portal in dorsally recumbent horses after intra-abdominal laparoscopic castration,” Equine Veterinary Journal. Juni 2021.


    Istock-511850248
    Hästar lockas till att äta med doften av anis. Foto: iStockphoto

    Anis lockade till ätande

    Hästars smaksinne har varit föremål för en del undersökningar, men inte luktsinnet i lika hög grad. Ett försök vid Southern Illinois universitetet visade att havre med doft av anis var mer attraktiv än den som var neutral. Hästarna undersökte fodret noga med nosen och åt sedan mer av den anisdoftande havren.

    Källa: E. Perry, J. Fenton.  An assessment of olfactory influence on equine feeding preferences. Journal of Equine Veterinary Sciences 2021

    Fakta

    Tre sätt att ha koll på om hästen har ont någonstans

    1. Bilda dig en uppfattning om hur hästen normalt uppför sig i boxen och i hagen. Ligger den ofta? Hur står den när den vilar?
    2. Lär dig hästens vilopuls och kontrollera pulsen då och då med stetoskop. Hög puls är en säker varningssignal.
    3. Äter och dricker hästen som vanligt? Lär dig hästens fodervanor.

    Källa: Nancy Diehl. How can I tell if may horse is in pain? The Horse, oktober -21.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden