Veterinärt
18 december 2021 17:43
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Sporthästars vattenförbrukning

Ingrids insikterHur mycket vatten förbrukar tävlingshästar? Forskare i Argentina har undersökt vattenförbrukningen på hopphästar. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson plockat fram denna gång - fler forskningsnotiser hittar du här.

Forskningsnyheter: Sporthästars vattenförbrukning
Forskare i Argentina har undersökt hur mycket vatten som tävlingshästar förbrukar. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En annorlunda pilotstudie har gjorts i Argentina, där forskare har undersökt hur mycket vatten som tävlingshästar förbrukar. Mätningen gjordes på en hästanläggning i området runt Buenos Aires, med 50 hopphästar; 20 på medelsvår och 30 på svår nivå.

Hästarna följde samma rutin sex dagar i veckan: skrittmaskin, markarbete och 50 minuters hoppning. Gruppen tittade på de kvantiteter vatten som användes – som dricksvatten, att duscha hästarna med och att rengöra boxarna.Under en månad använde varje häst 3 900 liter. Sedan tillkommer det vatten som krävs för att framställa fodret: alfalfahö, havre och fodertillskott med solrosolja.

Mest vatten gick åt till att dricka, totalt runt 90 000 liter per månad. Vid dusch användes 90 liter per gång och till spolning av boxarna 30 liter i veckan.

Forskarna påpekar att alla hästanläggningar bör se över sin vattenförbrukning och även hur gödseln hanteras, så att inte vattnet blir förorenat. Hur mycket vatten som går åt till produktion av foder varierar mycket, beroende på väderlek och var odlingen sker.

Noterbart är att det vatten som åtgår för att producera textilier till hästarna inte räknades med i studien.


Tidlosa-istock-1276919097
Tidlösa Foto: iStockphoto

Giftig växt i hö

På bete undviker hästar den giftiga växten tidlösa, men de sorterar inte ut den ur hö. Fem av sex hästar i ett tyskt försök åt gärna sådant hö.

I Sverige kan tidlösa förekomma i sydöstra delen av landet. Enligt SVA har fem kilo hö med 1,48 procent tidlösa gett dödsfall när hästen ätit det i tre dagar.


Narkos-img_8361
Antalet dödsfall relaterade till operation under narkos har minskat med hälften. Foto: Jeanette Flensburg

Narkosrelaterade dödsfall har minskat

Ny teknik och nya läkemedel i samband med sövning av hästar har medfört att antalet dödsfall relaterade till operation under narkos har minskat med hälften under de senaste 20 åren.

En grupp forskare har gått igenom data kring nästan 20 000 sövda respektive sederade hästar från veterinärer i 20 länder under denna period. Genomgången visar att dödsfallen har sjunkit från 1,9 procent till en procent. Förhoppningen är att komma ner till samma nivåer som för hund (0,75 procent) och katt (0,68 procent).

Forskargruppen går nu vidare med två nya mål: dels att uppnå 50 000 undersökta fall, dels att närmare studera andra aspekter kring narkos än direkta dödsfall.

30 minuter behöver en häst minst ligga ner per dygn för att uppnå den viktiga REM-sömnen.

Fakta

3 orsaker till att hästen bockar under ryttare:

Bockande-baghera20090212-001-129b
Att hästen bockar kan ha flera olika orsaker. Foto: Lottapictures
  1. En dåligt tillpassad sadel.
  2. Smärta eller obehag i sadelgjordsområdet.
  3. Smärta i ryggen eller ländområdet.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden