Veterinärt
16 september 2021 15:22
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Celler och magbakterier samspelar

Ingrids insikterEnergiproduktionen kan effektiviseras genom rätt utfodring, till exempel genom att tillföra en kombination av probiotika och prebiotika. Det har franska forskare upptäckt i en studie, och detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson tagit fram denna gång. Fler forskningsnotiser hittar du här.

Forskningsnyheter: Celler och magbakterier samspelar
Tarmbakterier kan ge mer energi, visar en studie på fälttävlanshästar Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Franska forskare har undersökt blod- och träckprover från 20 internationella fälttävlanshästar före och efter start. Deras studie visar att vissa tarmbakterier kan kommunicera med mitokondrierna, de delar av cellerna där näring och syre omvandlas till energi som cellerna kan använda.

Upptäckten innebär att energiproduktionen kan effektiviseras genom rätt utfodring, till exempel genom att tillföra en kombination av probiotika och prebiotika, vilka förbränner de bakterier som kan kommunicera med mitokondrierna.

Källa: Le microbiote en soutien à la performance chez le cheval athlete. www.Vétitude.fr.


Amish-istock-472592052
Hästars träck ger bördig jord. Foto: iStockphoto

Hästar bra på inlagring av kol

Uddatåiga hovdjur, som hästdjur, tapirer och noshörningar, spelar stor roll för att motverka global uppvärmning, anser professor Craig C Downer, USA.

En av fördelarna är  deras förmåga att stänga in kol. Deras träckbollar tar längre tid på sig att komposteras än träck från idisslare, antingen de ligger i fria luften eller täcks av jord och sediment. Därmed lagrar de in kol och ger samtidigt bördig jord.

Hästar anses även motverka gräsbränder, eftersom de omvandlar grov och torr växtlighet till mer fuktbevarande jordar.

Professor Downer vill se fler viltgående hästhjordar för klimatets skull och i Europa pågår flera sådana projekt, bland annat i Spanien och Portugal.

Källa: Spotlight on the overlooked role of horses as carbon sequesters. Artikel av Craig C Downe på www.horsetalk.co.nz, 17 juli 2021.


Istock-463235177
Hästarna kan hantera fyrverkerier bättre med lugnande medel. Foto: Istock

Lugnande medel mot fyrverkerier

En internationell forskargrupp fann att det lugnande medlet Domosedan gel, som ges i hästens mun, kan ha effekt på hästar som rädda för fyrverkerier. De testade det på 16 vanligtvis rädda hästar på nyårsafton och ägarna uppgav att 75 procent av hästarna blev lugnare.

Källa: Use of Detomidine Oromucosal Gel for Alleviation of Acute Anxiety and Fear in Horses: A Pilot Study. Francesca Dai et al. Front Vet Sci 2020.

Fakta

Tre sporter

Tre sporter som var de mest spännande att titta på enligt 150 försökspersoner i en engelsk undersökning:

  1. Dressyr och hoppning fick flest tittare (29 procent) att koncentrera sig och vara mest spända på resultatet. Fotboll och tennis kom långt efter.
  2. Formel 1 kom tvåa med 28 procent av tittarintresset.
  3. Simning, gymnastik och boxning kom på delad tredje plats.

Källa: Equestrian sport more tense to watch than football, study finds. Horse & Hound, 9 juli 2021.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden