Veterinärt
21 oktober 2021 19:55
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Se som hästen

Ingrids insikterMed hjälp av en ansiktsmask kan du nu få samma synfält som hästen, och därmed få mer förståelse för vad hästen ser. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson tagit fram denna gång - fler notiser hittar du här.

Forskningsnyheter: Se som hästen
Genom masken ser man världen med hästens ögon. Foto: Vincent O’Callaghan

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Även om vi vet att hästar har ett helt annorlunda synfält jämfört med oss, har det hittills varit svårt att sätta sig in i vad det faktiskt innebär. Detta har irländaren Alan Hook rått bot på genom att konstruera en ansiktsmask med två 180-graders kameror placerade på sidorna – precis som hästens ögon. Detta ger oss samma synfält som hästen: ett för vänster respektive höger öga med ett totalt synområde på cirka 350 grader.

  Den röda färgen är borttagen, för att efterlikna hästens dikromatiska syn, som gör att den har svårt att skilja på rött och grönt.
  – De människor som hittills har testat masken har blivit helt förvirrade av hur omvärlden ser ut genom den, berättar Alan Hook vid School of Communication and Media vid Ulster universitetet.

  Han leder projektet som fått namnet Equine Eyes och berättar vidare att det var hans barns frågor om hästar som födde idén till det.
  – De undrade hur stallet ser ut i hästens ögon eller hur det är för den att gå in i en transport. Allt sådant kan man nu testa själv genom masken.
  – Vi har fått enormt mycket respons och vi har knutit intressanta kontakter kring hur masken kan ingå i ryttares träning för att öka förståelsen för hästars syn.

  Källa: A different point of view: Mask recreates equine vision. Paulick Report Staff maj 2021.


  Elver080401-300
  Klia din häst minst fem minuter om dagen. Foto: Lottapictures

  Klia din häst!

  Att dagligen ägna några minuter åt att klia sin häst på en punkt den tycker om, ger välbefinnande hos både häst och skötare. Detta visar en engelsk studie, där nio hästägare fick ägna hästarna extra uppmärksamhet cirka fem minuter om dagen i en månad. Resultatet blev förbättrad kontakt.

  Källa: Improving equine welfare through human habit formation. J White, R Sims,  Animals 2021.


  Mycelium-leather-sample-6
  Forskare kan nu ta fram ett läderliknande material som är gjort av svampar. Foto: VTT Research

  Svampar blir läder

  Forskare vid VTT Technical Research Centre in Finland har lyckats framställa ett läderliknande material ur svampmycel, som får växa i bioreaktorer. Detta anses som ett stort framsteg mot att i stor skala kunna tillverka en ny form av läder. Det kan utgöra grund till alla produkter som traditionellt framställt läder brukar användas till.

  Enligt forskarna är mycellädret starkt och ser precis ut som läder från djur och känns likadant att ta i.

  Eftersom tillverkning av både läder och syntetiskt läder har stor negativ påverkan på miljön, är det välkommet med ett nytt material som kan tillverkas både hållbart och storskaligt.

  Källa: Fungal leather production could mean change of tack for equestrians. www.horsetalk.co.nz 5 juli 2021.

  Fakta

  Tre sätt att utfodra den åldrande hästen rätt

  1. Grundpelaren i foderstaten ska vara högkvalitativt grovfoder med tillräckligt mycket energi.
  2. Välj tillskottsfoder med omsorg. Undvik vanliga socker- och stärkelsebaserade källor och undersök alternativ som olja för att stödja en stadig glukos- och insulinutsöndring.
  3. Var mycket noga vid introduktion av nya fodermedel och låt det ta tid. Det kan ta flera veckor innan mag-tarmsystemet har anpassat sig helt.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2021.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden