ForskningOm en krubbitare får lov att krubbita under träningen, får den lägre nivåer av stresshormonet kortisol. Det är ett av de intressanta forskningsrön som finns med i Forskningssvepet denna gång. Dessutom handlar det om hundträning, körhästar och livmoderomvridning.
Forskningssvepet: Krubbitning kan påverka inlärningen

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Krubbitning räknas ofta upp bland beteendestörningar, men det är hästens sätt att hantera intensiv eller långvarig stress. Det kan finnas hästar som är krubbitare i de mest luxuöst inredda stall, där man glömt att tillgodose hästens basbehov.
– Många glömmer att hästar innerst inne är fritt strövande, grupplevande djur, säger den brasilianska forskaren Jéssica Carvalho Seabra, som har gått igenom vetenskapliga studier kring beteendestörningar hos nästan 19 000 hästar.
Hon pekar på avvänjning vid sex månaders ålder som en mycket stressande faktor.
– Tyvärr är hästbranschen väldigt traditionell och gör som man alltid har gjort, trots att det naturliga för föl är att dia längre än så.
I Schweiz har det också forskats på krubbitning och där visar resultatet att detta beteende kan påverka inlärningen. Om en krubbitare ska lära sig en svår uppgift och får lov att krubbita under träningen, får den lägre nivåer av stresshormonet kortisol än en icke krubbitare. Det bekräftar att krubbitning kan vara ett sätt att hantera en stressig situation, och att dessa hästar har funnit sin egen metod.
Källa: What’s new with equine cribbing research? The Horse.
*****
24 …
… beteenden ingår i sammanställningen Ridden Horse Pain Ethogram, som tyder på smärta under ridning.
*****

Ta lärdom från hundvärlden
Vid den årliga World Horse Welfare-konferensen berättade veterinär Dan McRink, vid brittiska kavalleriregementet Household Cavalry, att vi bör ta efter hundvärlden i hanteringen av hästar.
– Det är självklart att träna hundarna genom positiv förstärkning och att förbereda dem på situationer de kan råka in i, medan vi inte gör samma sak med hästarna. Oftast lastar vi hästen enbart när den ska åka någonstans och vi är stressade. Det kan skapa dåliga situationer.
Samma sak med spruträdda hästar och de som reagerar vid skoning eller klippning. Lite mer framförhållning och aktiv träning av situationer är vägen framåt, enligt McRink.
*****
Stående ingrepp i livmodern
Livmoderomvridning kan inträffa på högdräktiga ston och tillståndet kan rättas på olika sätt. Vid universitetet i Kairo har stående laparoskopi använts. Ingreppet utfördes på 87 arabiska fullblodsston, medeldräktighet 270 dagar. Ett sto dog av tarmframfall och fyra aborterade sina foster, men 82 ston fick friska levande föl efteråt.
Källa: Outcome following standing flank lapa rotomy for treatment of uterine torsion in 87 Arabian mares. M K Derbala et al.
*****
Veterinärvårdspriser går ner

Statistik från SCB visar att konsumentprisindex för veterinärtjänster i Sverige har sjunkit med 7,2 procent sedan oktober förra året. För ett år sedan var utvecklingen den motsatta, så att veterinärvård ökade mer än den generella prisutvecklingen.
Källa: Analys visar att veterinärvårdspriserna sjunker. VeterinärMagazinet.
*****
Tre punkter …
… att ha koll på för en hållbar körhäst:
- Körhästar arbetar rejält med bakdelen, så det är vanligare med problem i bakbenen och hela bakpartiet än i frambenen.
- Inom sportkörning är det särskilt viktigt med korrekta hovvinklar och beslag, så att hästen får fäste och kan balansera även på slipprigt underlag.
- Konditionsträning är A och O, så att hästen är väl förberedd för uppgiften. Börja med lätt vagn och enkel terräng och öka svårigheterna successivt.
Källa: Caring for driving horses. The Horse
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 21/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på