ForskningEn ny forskningsstudie visar att tränsbett inte självklart är mildare än kandar.
Ny studie: Träns gav hårdare tryck än kandar
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
I hästvälfärdens namn pågår en hel del forskning som ger praktiskt användbara resultat och kan slå hål på myter. Som åsikten att ett kandar med automatik ger hårt tryck i hästens mun och därmed ska betraktas som en skarpare betsling.
En intressant studie har nyligen genomförts vid Hartpury-universitetet i England. Där fick 13 dressyrryttare, på nivån Intermediare II/Grand Prix, rida i skritt, trav och galopp på tränsbett respektive kandar medan tygeltrycket i hästens mun mättes.
Tryckets mättes
En tillbakaknäppt nosgrimma användes, spänd med två fingrars mellanrum (mätt med mätsticka). Ryttarna red rakt fram i samlade gångarter medan trycket mättes för tränsbett och kandar (stång + bridong). Dessutom mättes trycket i varje bett för sig.
Resultatet visar att tränsbettet i alla gångarter utövade högre krafter mot hästens mun än bridongbettet. Mest uppseendeväckande var att tygeltrycket var lägre med kandar i trav än med tränsbettet. Forskarna, med välkände David Marlin i spetsen, påpekar att studieresultatet gäller för hästar och ryttare på denna nivå.
Källa: Is there a difference in mean rein forces for high-level dressage horses when ridden in a double bridle compared to a snaffle bridle? David J Marlin et al.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på