Sverige
21 februari 2023 09:24
Ridsportplus

Förskolebarnen såg den magra hästen – ägaren döms

DjurplågeriNär några barn passerade en hage med sin förskolelärare såg de en häst som var mycket mager. En veterinär konstaterade senare att hästen även led av smärta. Nu döms ägaren för djurplågeri.

Förskolebarnen såg den magra hästen – ägaren döms
Hästen i hagen var avmagrad och rörde sig stappligt. (Genrebild) Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var en 24 år gammal häst som förskoleläraren och barnen såg i hagen. Läraren slog larm till länsstyrelsen, vars kontrollanter konstaterade att hästen var mycket mager och rörde sig stappligt. En veterinär slog sedan fast att hästen led av smärta och antingen borde genomgå en större undersökning eller avlivas så snart som möjligt.

  Ägaren, en 32-årig kvinna, valde att låta avliva hästen. Inför tingsrätten förklarade ägaren att hon älskade sin häst, att den hade lätt att falla ur, och att den inte hade visat något avvikande beteende eller annat tecken på sjukdom.

  Ägaren kan ha blundat av missriktad kärlek

  Tingsrätten tror på hästägarens ord om att hon älskade sin häst och att hon inte med uppsåt utsatt sin häst för lidande. Skälet till att hon inte sökte veterinärvård för hästen kan ha handlat om missriktad kärlek till hästen, det vill säga en ovilja att inse att den gamla hästen led av smärta, skriver rätten också.

  Men det betyder inte att agerandet, eller snarare bristen på agerande, är godtagbart.

  Stort ansvar på djurägare att ge tillsyn och vård

  ”Ägaren har varit grovt oaktsam. Det ligger ett stort ansvar på en djurägare att tillse att djuret får den tillsyn och vård som djuret behöver. Hästen har varit i så pass dåligt skick att veterinären bedömt att hästen måste avlivas eller få omfattande vård inom max en vecka. Hästens situation uppmärksammades endast på grund av att en förskolelärare såg hästen på en utflykt. Att hästen var stel och ovillig att röra sig och gett ett allmänt intryck av att vara i dåligt skick kan inte helt ha undgått ägaren och borde ha föranlett henne att söka veterinärvård” skriver tingsrätten i domen.

  Kvinnan döms för djurplågeri. Straffvärdet för brottet är ett kort fängelsestraff, men eftersom kvinnan tidigare är ostraffad blir påföljden villkorlig dom och 30 dagsböter.

  Kvinnan var även åtalad för att inte ha gett hästen tillräckligt mycket mat, eller mat av för dålig kvalitet, men friades från de misstankarna.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden