Sportnytt
3 maj 2021 14:13
Ridsportplus

Fortsatt tävlingsstopp för unga i flera delar av Sverige

CoronakrisenI natt kan unga ryttare anmäla till tävlingar igen. Men på många håll i landet sätter regionala rekommendationer stopp för tävlingar. Detta gäller bland annat Uppland, Östergötland, Blekinge och delar av Småland.

Fortsatt tävlingsstopp för unga i flera delar av Sverige
Det blir fortsatt väntan på tävling för unga i ett antal regioner. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Efter Folkhälsomyndighetens klartecken om att unga födda 2002 och senare kan få delta i enstaka tävlingar, så är det från och med midnatt natten till tisdag möjligt för unga ryttare att anmäla sig vid TDB.

  Men det gäller inte alla tävlingar. I många regioner råder hårdare restriktioner.

  I Östergötland har en personlig lockdown nyligen utlysts som en följd av det höga smittläget.
  ”Folkhälsomyndighetens lättnader för föreningar med lagidrotter att anordna matcher eller tävlingar för barn och unga födda 2002 eller senare gäller inte i Östergötland två veckor framöver” skrev region Östergötland på sin hemsida i slutet av förra veckan.

  Därmed får tävlingsarrangörer i Östergötland tills vidare inte öppna tävlingar för barn och unga. Detsamma gäller i Örebro län, i region Uppsala, i Gävleborg och i Västernorrland.

  Tidigast 15 maj i Gävleborg

  ”Tyvärr måste vi meddela att Gävleborg är en av dom regioner där man anser att smittan fortfarande är för hög och smittskyddet meddelade under torsdagens presskonferens att man inte kommer att öppna upp för barn och ungdomar förrän tidigast 15 maj” skriver Gävleborgs Ridsportförbund på sin hemsida.

  Olika besked i Småland

  I Småland är läget komplicerat, eftersom Smålands Ridsportförbund inbegriper tre regioner, region Jönköpings län som tillåter tävlingar för barn och unga och regionerna Kalmar och Kronoberg där det regionala smittskyddet rekommenderar fortsatt tävlingsstopp.

  Som så mycket annat under pandemin handlar det om att var och en får ta ansvar för sina handlingar

  ─ Detta innebär att tävlingsarrangörer i regionerna Kalmar och Kronoberg tills vidare inte får öppna för barn och unga, säger Ewa Lindbom, konsulent på Smålands Ridsportförbund, som utgår från att ryttarna i dessa delar av Småland följer myndigheternas rekommendationer.

  Smittspridningen styr

  Här råder fortsatt tävlingsstopp

  Här är det fortsatt stopp för att arrangera tävlingar för unga födda 2002 och senare:

  Västernorrland
  Gävleborg
  Uppland
  Örebro län
  Östergötland
  Kronobergs län
  Kalmar län
  Blekinge

  I de flesta regioner gäller rekommendationen till 16 maj.
  Ridsport reserverar sig för att listan inte är komplett.

  Svenska Ridsportförbundet och distrikten styr bara över arrangörerna, samtidigt som ryttarna i regioner med stor smittspridning fortfarande har möjlighet att tävla i angränsande distrikt. Enligt vad Ridsport erfar finns det ingen funktion i TDB som hindrar detta.

  Expandera

  ─ Smittskyddet rekommenderar ryttare från dessa områden att stanna hemma, och som så mycket annat under pandemin handlar det om att var och en får ta ansvar för sina handlingar, säger Ewa Lindbom.
  ─ Jag upplever att de som hör av sig till oss med frågor kring detta har förståelse, säger hon också.

  Förlängt tävlingsstopp i Blekinge

  I söder gränsar Smålandsdistriktet till Blekinge, där det också är förlängt tävlingsstopp för barn och unga som en följd av smittläget.

  ”Föreningarna uppmanas att vänta med att arrangera matcher för lag inom barn- och ungdomsidrotten” skriver Region Blekinge.

  ─ Därmed får inga Blekingeklubbar öppna sina tävlingar för barn och unga, men tävlingar för yrkesverksamma kan arrangeras som tidigare, säger Christina Svensson, ordförande i Blekinges Ridsportförbund.
  ─ Jag tror att arrangörerna har förståelse för detta, fortsätter hon.

  Tävlandet ska ske lokalt

  ─ Sedan är det ryttarnas ansvar att följa rekommendationerna. Det handlar om eget ansvar, och det är också tydligt utsagt att de som vill tävla ska tävla lokalt.

  ─ Och när vi väl får arrangera tävlingar för barn och unga är vi redo. Tävlingsplaneringen ligger klar, och arrangörerna visade i fjol att de var väldigt duktiga på att genomföra tävlingar med de restriktioner som gäller, säger Christina Svensson.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden