Sportnytt
8 februari 2021 15:58

Lobbyarbete ska få igång tävlandet för alla igen

TävlingsstartRidsportens tävlingar är fortfarande stängda för en stor grupp ryttare. Men Svenska Ridsportförbundet arbetar för att kunna öppna upp för tävling för alla. ─ Vi ger på inga sätt upp hoppet om att kunna öppna upp för tävling för alla innan sommaren, säger sportchefen Andrea Barth.

Lobbyarbete ska få igång tävlandet för alla igen
SvRF hoppas att tävlingar för alla kan starta betydligt tidigare än 1 juli.

Sedan 25 januari har det arrangerats tävlingar dels för yrkesverksamma, dels för dem som är födda 2005 och senare.

För ryttare som inte faller under ovanstående kategorier gäller fortsatt Folkhälsomyndighetens rekommendation om att ”avstå från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar […] till och med 30 juni 2021”.

─ Situationen vi befinner oss i nu blir allt mer komplex och vi har flera parallella regelverk att förhålla oss till så som pandemilag med tillhörande förordning och föreskrifter samt nationella allmänna råd, säger Andrea Barth, sportchef på Svenska Ridsportförbundet, till förbundets hemsida.

─ Vad gäller tävling är det fortsatt begränsat till dem som utövar yrkesmässig idrott. De som är födda 2005 och senare kan delta på enstaka tävlingar. Men vi ger på inga sätt upp hoppet om att kunna öppna upp för tävling för alla innan sommaren. Vi står redo att köra igång tävlingar så snart smittläget och myndigheterna tillåter. Det är något vi arbetar med och för varje dag, fortsätter Andrea Barth.

Det arbetet innefattar bland annat kontakter och möten med myndigheter, andra idrottsförbund och Riksidrottsförbundet.

– Vi har en pågående dialog med Riksidrottsförbundet för att påvisa ridsportens speciella förutsättningar. Vår ordförande Ulf Brömster blev också nyligen invald i RF:s referensgrupp, som arbetar med regeringens stödpaket till idrotten.

Ridsporten är en individuell idrott där aktiva naturligt håller avstånd till varandra. De rekommendationer som redan finns för tävlingar för yrkesverksamma och barn och unga, kan utan vidare användas även för andra tävlingar.

─ Det hoppas vi ska ske tidigare än 30 juni, så att även övriga får möjlighet tävla igen. Vår ambition är att så många som möjligt ska kunna mötas igen på tävling och stallbackar, utan att vi för den skull riskerar ökad smittspridning, säger Andrea Barth.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden