Sportnytt
25 februari 2021 12:08

Oklart om fortsatt tävling efter nya förslag

FrågeteckenUnder onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att de vill skärpa reglerna kring tävlingsidrott ytterligare, för att minska smittspridningen av covid-19 - bland annat vill man helt ta bort möjligheten att tävla under elitnivå.

Oklart om fortsatt tävling efter nya förslag
Ridsportförbundet väntar på förtydliganden om vad som gäller just för ridsporten. Foto: iStock

En av Folkhälsomyndighetens nya åtgärder för att minska smittspridningen är att från och med den 1 mars inte tillåta någon tävlingsverksamhet under elitnivå. ”Undantaget för enstaka matcher för barn födda 2005 och senare tas bort”, skriver myndigheten på sin webb.

Vad detta innebär för ridsporten är ännu oklart, men de nya föreskrifterna kan begränsa tävlingsmöjligheterna ytterligare för barn- och ungdomsryttare. Även äldre ryttare kan drabbas, då det tidigare räckt att man är elitkvalad för att få tävla på alla nivåer – de nya reglerna från Folkhälsomyndigheten kan tolkas som att endast tävlingar på elitnivå får arrangeras.

– Tävlingsidrotten har blivit mer omfattande än vad som avsågs när reglerna skrevs. Vi för därför en dialog med Riksidrottsförbundet om tävlingsverksamheten för vuxna, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på gårdagens presskonferens.

Väntar på förtydliganden

Camilla Sand, kommunikationschef på Ridsportförbundet, säger att de inväntar förtydliganden från Riksidrottsförbundet. Helgens elittävlingar med ATG Riders League i Kungsbacka berörs inte av några nya begränsningar, men hur det blir med fortsatta tävlingar som inte har elitstatus vet man inte ännu.

– Vi kommer att titta på underlag som kommer från Riksidrottsförbundet, som ska fungera som förtydliganden av Folkhälsomyndighetens restriktioner, säger Camilla Sand till Ridsport.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden