Sverige
2 mars 2020 12:10

Förvirring om bygglov för ridhus

JuridikBygglov eller inte? Många kommuner vet inte vad de ska svara på frågan om det krävs bygglov för ett ridhus. Det konstaterar civivilingenjören Charlotte Nilsson i sitt examensarbete. Ridsport reder ut begreppen, där det även framgår att en lagändring skulle behövas för att reglerna ska bli tydligare.

Förvirring om bygglov för ridhus
Många kommuner vet inte vad de ska svara på frågan om bygglov för ridhus (bilden har inget smaband med texten). Foto: iStockphoto

En lagändring skulle behövas för att Plan- och bygglagen ska bli tydligare att använda sig av för kommunerna. Den slutsatsen drar Charlotte Nilsson, nyutexaminerad civilingenjör, i sitt examensarbete om ekonomibyggnader för hästverksamhet, och hur plan- och bygglagen fungerar i praktiken.
− Det skulle räcka med en liten omformulering, så att man talar om djurhållning och växtodling i stället för jordbruk, säger hon.

Ekonomibyggnader som är direkt kopplade till jordbruket är bygglovsbefriade, men hästverksamheter hamnar ofta i en gråzon. Om hästarna ingår i jordbruksverksamheten och bara äter foder som produceras på gården, så blir ekonomibyggnader för hästarna bygglovsbefriade.

Charlotte-nilsson-kamerok-fotocamillaandersson
Charlotte Nilsson Foto: Camilla Andersson

Vid otydlig koppling till jordbruk krävs bygglov

Men så fort kopplingen mellan hästverksamhet och jordbruk blir otydlig, eller om ett ridhus används av andra än hästarna som ingår i jordbruket, så krävs ett bygglov.
− Den som vill bygga ridhus utan att söka bygglov måste vara väldigt väl påläst. De kommuner jag varit i kontakt med har varit väldigt osäkra, i en del fall nästan lite rädda för att svara på frågor, säger Charlotte Nilsson.

Förra året kom en dom i högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen, med innebörden att stall för häst och ridhus ska vara bygglovsbefriade om det i samma verksamhet finns tillhörande bete eller foderodling till hästarna.
− Det behövs fler prejudicerande domar, samtidigt som många kanske inte vill vara försökskanin, eftersom det kan bli dyrt och arbetsamt att ta processen i domstol. Därför skulle jag hellre se att lagen ändras, säger Charlotte Nilsson.

Fakta

Viktig dom

Mark- och miljööverdomstolen kom i april 2019 med en dom som slår fast att hästverksamhet är att betrakta som jordbruksverksamhet.

Målet heter P 8249-18.

En lagändring behövs

Även Lisa Kylenfelt, jurist på LRF Konsult, möter en stor villrådighet hos kommuner och länsstyrelser kring hästens ställning i jordbruket.
− All hästhållning faller inte in under jordbruksundantaget. Om man har för liten areal kvalificerar man sig inte, och om inriktningen på ekonomibyggnaden är för självständig i förhållande till själva brukandet av jorden så kvalificerar man sig inte heller.
− Jag tror personligen inte att det behövs en lagändring. Det finns ju rättsfall som säger att bete med häst eller foderproduktion för häst är jordbruk. Däremot behövs det sannolikt fler rättsfall i högsta instans för att få ytterligare vägledning, för att det ska bli glasklart när man hamnar inom respektive utom undantaget. En rekommendation är att i alla fall konsultera en kunnig jurist om man hamnar i domstol med frågor som detta, säger Lisa Kylenfelt.

Fakta

Så säger lagen

  • I paragraf två
    enligt plan- och bygglagen måste du söka bygglov för nybyggnation, tillbyggnad eller ändring av en byggnad. Bygglov söks hos kommunens byggnadsnämnd.
  • I paragraf tre
    förklaras att bygglov inte krävs ”för en ekonomibyggnad för jordbruk, skogsbruk eller annan liknande näring, om åtgärden vidtas i ett område som inte omfattas av en detaljplan.”

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden