Sverige
1 januari 2020 10:50
Ridsportplus

Ekonomi: Travsporten blev vit – och världsledande

Fördjupning del 2 av 4Travsporten har på drygt 20 år gått från en grådaskig verksamhet till en professionell sektor. Införandet av moms på tjänster var en av anledningarna. Mats Norberg på LRF Konsult förklarar hur det gick till och menar att ridsporten står inför ett liknande vägskäl.

Ekonomi: Travsporten blev vit – och världsledande
Mats Norberg, affärsrådgivare på LRF Konsult.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Travsporten har kommit längre på resan till en professionell sektor, men ridsporten är på god väg. Den bedömningen gör Mats Norberg, affärsrådgivare på LRF Konsult, som jobbat med hästföretagare i 25 år.

  Inom travsporten började förändringen med ett behov av kvitton.
  − I mitten av 1990-talet blev det moms på prispengar inom trav och galopp, men efter överenskommelse med Skatteverket så hanterades den av förbunden som betalade in den till staten. Hästägare fick inte ut momsen, men kunde som momspliktiga göra avdrag för den moms man betalade på sina omkostnader. Det skapade en efterfrågan på kvitton, liksom en acceptans inom travsporten för att ta betalt mot kvitto. Det är en grund till att vi har 38 000 jobb inom hästnäringen i dag, säger Mats Norberg.

  Kvalitetshöjningen innebar enligt Mats Norberg, att Sverige i dag är världsledande inom travsporten.
  − Det har inneburit kvalitetshöjning på avel, hästvälfärd, materiel, kompetens med mera, och det i sin tur har ökat den svenska travsportens konkurrenskraft.

  Ridsporten står inför ett vägskäl

  Mats Norberg menar att ridsporten i dag står inför ett liknande vägskäl.
  − Ridsporten är på väg att göra samma resa, men hur långt den resan bär beror på inställningen hos utövarna. De människor som fortsätter se hästar som sin hobby och håller på för att det är roligt kan aldrig bedriva en näringsverksamhet.

  Att ha en passion för det man gör är den bästa drivkraften, men den måste kombineras med ett affärsmässigt tänk, säger Mats Norberg.
  − Gör det du är bra på, paketera dina tjänster rätt, och hitta en marknad som är beredd att betala.

  Problemet är att många hästföretagare konkurrerar med människor som är mellan hobby och företagande, och som inte tar betalt fullt ut.
  − Om du befinner dig på en marknad med osund konkurrens kan det vara klokt att byta marknad, och hitta kunder som värdesätter det du har. Sedan finns det -alltid de kunder som letar efter lägsta möjliga kostnad, och då får man komma ihåg att priset sätts i relation till varans värde.
  − Det handlar också om hur hästsektorn vill bli betraktad av övriga samhället, som en riktig näring eller som en hobby.

  Människor kan försörja sig på travsporten

  Travsporten gick till att bli en näring som människor i dag kan försörja sig på.
  − Det kommer travtränare hit från andra länder för att bosätta sig här, och verka här i Sverige, eftersom de förutsättningarna inte finns i deras hemländer, och många länder ser avundsjukt på hur travsporten har utvecklats i Sverige.

  I morgon: Del 3 Hästägare vill betala 
– men söker alternativ

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 24 2019.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden