Sverige
3 januari 2020 17:01
Ridsportplus

Ekonomi: ”Delningsekonomi kan vara ny väg till hästägande”

Fördjupning del 4 av 4Så vart är vi på väg? Hur ser kartan i framtidens Hästsverige ut, med en starkare professionell sektor som tar betalt för vad det faktiskt kostar? Ridsport har pratat med HNS vd Karolina Lagerlund, som skissar på framtiden.

Ekonomi: ”Delningsekonomi kan vara ny väg till hästägande”
En effektivare hästhållning drar ned på kostnaderna, menar Karolina Lagerlund, vd för Hästnäringens Nationella Stiftelse HNS. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

− Jag tror inte att det nödvändigtvis måste handla om ett kraftigt minskat hobbyhästägande i motvikt till en professionell sektor. Däremot kommer hobbyhästägandet förmodligen att se annorlunda ut i framtiden än vad vi i dag är vana vid, säger Karolina Lagerlund, vd för Hästnäringens Nationella Stiftelse HNS.

Hon tycker att det är viktigt att påpeka att det faktum att branschen blir mer professionell inte innebär att alla måste bli företagare.
– Men, de som i dag ligger i gränslandet mellan hobby och näringsverksamhet, som många företagare upplever en osund konkurrens mot, kommer att behöva välja om de ska vara företagare eller hobbyhäst-ägare.

Karolina-lagerlund
Karolina Lagerlund.

Karolina Lagerlund skissar på några möjliga scenarion för framtidens hobbyhästägande:

”Delningsekonomi” – med ett ökat delat hästägande, andelsägande eller även nya sätt att erbjuda häst från hästföretagare. För hästägaren innebär det inte bara delade kostnader utan även delat ansvar och arbetsbörda.

Nya system kan göra gott för hästen

Mer ”rationell” och effektiv hästhållning med delvis nya system, som både minskar arbetsinsatsen, för såväl hästägaren som för företagaren som hyr ut, och kan vara gott för hästen som får mer rörelse och utevistelse.

En annorlunda fördelning av kostnader, i form av minskad konsumtion.
– Det tror jag i huvudsak drivs fram ur ett hållbarhetsperspektiv. Konsumtionen kring häst i dag är otroligt stor. Om den minskas frigörs mer pengar till själva hållandet av hästen, säger Karolina Lagerlund.

Läs även:

Del 1 Ekonomi: Vem ska ha råd med hästar i framtiden?

Del 2 Ekonomi: Travsporten blev vit – och världsledande

Del 3 Ekonomi: Hästägare vill betala – men söker alternativ

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 24 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden