Sverige
2 januari 2020 08:56
Ridsportplus

Ekonomi: Hästägare vill betala – men söker alternativ

Fördjupning del 3 av 4− Att ha häst måste vara en av världens dyraste hobbyer. Som hästägare är man konstant fattig.
Det säger Hillevi Brasch som bor i Stockholm och är uppfödare på hobbynivå.

Ekonomi: Hästägare vill betala – men söker alternativ
Hillevi Brasch och hästen Wild Radiance (SWB) e For Romance II-Warsteiner, som är inackorderad på en gård på Ekerö. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hillevi Brasch har sitt sto med föl på en gård i Stockholmstrakten och betalar 5 000 kronor plus moms i månaden för helinackordering.
    − Många tycker nog att det är dyrt, men jag hade kunnat tänka mig att betala lite mer, med tanke på att all skötsel ingår.  Folk måste ju få betalt för sitt arbete.

    Samtidigt konstaterar hon att det är en ren förlustaffär att vara hobbyuppfödare.
    − Man blir mörkrädd när man tänker på alla kostnader. Det finns ingen möjlighet att få tillbaka vad det kostar att ta fram en fölunge vid försäljning. Min uppfödning måste då finansieras med pengar från andra håll. Och om branschen går mot att bli mer professionell blir människor tvungna att söka alternativ, såsom kollektivstall, för kostnaden för arbete är den enda faktor du kan påverka, säger Hillevi Brasch.

    L_svensson_0012_frilagd
    Liselott Svensson har hästar inackorderade på olika ställen.

    Att ha häst i östra Skåne är billigare än i Stockholmsområdet, konstaterar Liselott Svensson som har en åring och ett sto med föl inackorderade på olika ställen.
    − Alla går helinackorderade på lösdrift. Jag betalar 3 500 kronor plus moms i månaden för stoet med föl, plus kostnad för tilläggstjänster exempelvis vid fölning, samt 2 000 kronor plus moms för åringen. Det är totalt sett ett bra pris även för mig som inte har företag och kan dra moms, och det gjorde att jag bestämde mig för att behålla åringen.

    En vit hästbraansch skulle fungera

    Hon säger att hon skulle svara ja på frågan om hobbyuppfödare klarar en vit hästbransch.
    − Men kanske inte alla och överallt. Vitt betyder inte att du måste betala 10 000 kronor i månaden för stallhyra, såvida inte stallägaren byggt nytt, med guldknoppar och jobbar heltid med ett litet antal hästar. På en gård utanför storstadsområdet, som producerar eget foder och har smarta lösningar som innebär att man arbetar mycket kort tid med varje häst, blir kostnadsbilden en annan.

    I morgon: Del 4 ”Delningsekonomi kan vara ny väg till hästägande”

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 24 2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden