Träningstips
29 december 2021 19:36
Ridsportplus

Från medelsvår till svår klass

GångarterDen som är på väg från medelsvår till svår klass behöver fokusera på ett antal moment. Bo Jenå berättar mer om vad som krävs av gångarterna.

Från medelsvår till svår klass
”Riskera inte hästen eller dig själv, men försök att rida ut. Hästen behöver komma ifrån 20x60 och göra något annat, hoppa en stock och ha lite kul”, säger Bo Jenå. Foto: Stefan Jerrevång

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När det gäller hästens trav på väg upp till svår klass är det viktigt att den kan visa spänst och elasticitet.
– I exempelvis en travsluta måste hästen visa att den kommer lätt åt sidan och att den kan korsa sina ben på ett smidigt sätt. Det får inte bara vara mekanik utan ska göras avspänt, säger Bo Jenå, A-tränare i dressyr och förbundskapten för dressyrlaget.

Det gäller att se upp när det gäller skritten, menar Bo Jenå.
– Vissa hästar har en riktigt bra skritt när de är unga men det är inte alla som kan behålla den upp till Grand Prix. Det är så mycket som händer när det gäller samling att man ofta naggar i kanten på skritten.

För en ryttare som blir överfokuserad på skritten, eftersom skritten kanske är det sämsta momentet, är det lätt att överföra sin – kanske omedvetna – spänning på hästen. Poängen går ner och det gäller att ta hem den i andra moment.
– Det är en konst att rida skritt och det gäller att träna mycket, både på banan och ute. Träna gärna i skogen där hästen får lyfta upp benen. Ofta går det att utveckla skritten mer i skogen och över kavaletti än på en ridbana.

I galoppen krävs mer samling av hästen i svår klass, något som är bra att träna steg för steg. Se övningen här bredvid.
– För alla övningar krävs att hästen är framför hjälperna, lösgjord och villig att arbeta.

Dressyr_12
Skänkelvikning i trappa Foto: Stefan Jerrevång

1. Skänkelvikning i trappa

Rid i galopp. Från hörnet, rid skänkelvikning in till kvartslinjen, därefter rakt några språng, sedan skänkelvikning till medellinjen. Rid rakt fram på medellinjen och kom ut i det varv du gått i.

När det går bra kan du rida från hörnet till X i skänkelvikning.
– Rid därefter framåt i en galopp där hästen bjuder framåt och tänker framåt på en rak linje, säger Bo Jenå.

Han säger att övningen ger en bra eftergift i innersidan. Att övningen sker etappvis gymnastiserar hästen så att den får arbeta med sina bakben.
– Det ger en viktig styrka som behövs för att sikta upp mot svår klass. Från att arbeta med 5-åringen i skänkelvikning och lite öppna kan övningen för äldre och starkare hästar användas som förberedelse för galoppsax och piruett, säger Bo Jenå.

Dressyr01
Öppna och sluta Foto: Stefan Jerrevång

2. Öppna och sluta

Nästa steg är att rida skänkelvikning till X och därefter rida fram i svag öppna. Böjningen bör vara så att inre bakben är mellan frambenens spår.
– Det får inte bli för mycket böjning, hästen ska bjuda fram med bra kontakt för ytter tygel och för båda skänklarna.

Efter det, rid samma väg men rid sluta till X och sedan rakt fram på medellinjen i en öppna med svag böjning.

Läs av hästen och vad den klarar, så att du inte blir hängande i tygeln.
– Det är ofta det som händer om hästen inte tar halvhalten, ryttaren kan bli hängande i tyglarna och blir för sen i sin eftergift och då blir hästen stark.

Om det händer, ta ett varv på volten och gör tempoväxlingar, eller rid lätt och låt hästen stretcha.
– Så att du lösgör hästen. Börja om när den hämtat andan eller är lite mer lydig.

Dressyr03
Börja samla Foto: Stefan Jerrevång

3. Börja samla

Efter X, markera en början till samling så att hästen får sätta sig lite och ta mer vikt på sina bakben. Så småningom kan du utveckla samlingen till en halt eller början på en arbets-piruett.

Nästa fas är att rida sluta till kvartslinjen, rakt fram i öppna på kvartslinjen, sluta till medellinjen och därefter få hästen att lyssna och komma tillbaka till en lite mer samlad galopp.
– Du kan variera den samlade galoppen med början till en arbetspiruett. Syftet är att hästen ska komma tillbaka och vänta på sin ryttare.

Långsidan efter övningen kan ridas i öppna.

I slutändan kan du lägga till en hel arbetspiruett eller en kvartspiruett.

A och O är att hästen tycker att det är kul att arbeta och svarar fram för hjälperna med en lätt kontakt.
– Om det inte är så, fundera på om du rider med handbromsen i eller kräver för mycket samling. Se till att hästen kommer fram till bjudning med tempoväxlingar eller roligare övningar, säger Bo Jenå.

Fakta

Bo Jenå

Dressyr05
Bo Jenå Foto: Stefan Jerrevång

Bo Jenå är A-tränare och förbundskapten i dressyr. Huvuddomare i gångarter för SWB och Grand Prix-domare. Ridit GP i dressyr och 1,30 hoppning. Har utbildat ett flertal hingstar till svår dressyr.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden