Träningstips
10 november 18:00
Ridsportplus

Större krav på bärighet

Från LA till MsvEn del kanske tvekar inför övergången från medelsvår till svår klass – men dressyrtränaren Nina Bengtsson menar att det inte behöver bli ett så stort hopp. Här ger hon sina bästa tips.

Större krav på bärighet
Nina Bengtsson rider Casablanca af Ekeby (sto f -12 e Don Romantic-Rotspon, uppf Anders Grandin, äg Dressage by Nina AB, Annie Smith och Karin Forseke). Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tekniskt sett är det några rörelser som tillkommer för den som går över från Msv A till Intermediaire I. Det blir också större krav på samling och bärighet, plus att hästen måste vara kvick i reaktionerna eftersom rörelserna kommer nära inpå varandra.

– Skiftet är stort på pappret, men om du gjort din läxa väl är inte steget så stort. Det stora klivet kommer när du ska upp mot Grand Prix och börja med piaff, passage och byten i varje, säger Nina Bengtsson, GP-ryttare och B-tränare i dressyr.

Det som tillkommer i Intermediaire I är saxen, byten i vartannat och helpiruetter.
– Men om du redan gör halvpiruetter är det inte så svårt att göra helpiruetter, om du har en bra grund kan det till och med kännas lättare för hästen att fortsätta i en hel piruett.

Även saxen har förekommit i S:t Georges. Skillnaden är att det blir tre slutor i stället för två.
– Om hästen är välbalanserad och gör en fin S:t Georges-sax är steget inte jättestort. Nästa sax är desto svårare, då måste du börja räkna galoppsprång, säger Nina Bengtsson.

Piruett_0002
Piruetterna Foto: Sandra Nordin Johansson

1. Piruetterna

Börja förbereda dina helpiruetter genom att göra arbetspiruetter på en lite större volt, som kan variera mellan 20 meter och tre meter i diameter. På den större volten, tänk sluta för att stärka hästen och lära den att hålla balansen i samlingen.
– Det är viktigt att inte bli för girig och göra piruett på stället för tidigt. Extra viktigt är att hästen har bjudning och är framme för skänkeln. Samlingen kommer inte av att du backar med handen.

Låt hästen träna sin teknik, balans och styrka innan du gör helpiruett på stället.

En reaktion från hästen kan vara att den blir spänd och kastar sig runt.
– Då är det viktigt att gå tillbaka och göra kvartar eller halva varv, så att hästen blir trygg igen.

Ovning-2
Triss i saxar

2. Triss i saxar

Nu är det dags för tre saxar. Börja gärna med att rida vägen i skänkelvikning och gör enkla byten.
– Det viktigaste är att ha en god balans och avspändhet. Om hästen börjar bli spänd i saxen är du körd, då låser den överlinjen och har svårt att göra den snabba smidighetsövning som saxen är.

Ett annat förslag på övning för att få till en bra sax är skänkelvikning och ”vanligt” galoppombyte, innan du så småningom byter till sluta.
– Det riskabla momentet med saxen är övergångar, när du skiftar riktning och strax efter bytet. Ge hästen en chans att hitta tekniken, det handlar om muskelminne och trygghet. Saxen är svår – att lägga en bra grund är oerhört viktigt om du ska upp i klasserna. Hästen måste få känna att den kan.

Galoppombyte__0002
Tvåorna Foto: Sandra Nordin Johansson

3. Tvåorna

Att gå från byten i vart tredje till byten i vartannat är ofta inga större problem för hästen, enligt Nina Bengtsson.
– Det handlar om att ryttaren ska hitta tajming och snabbhet. Det är viktigt att inte spänna sig och inte krångla till det.

När ekipaget övar byten i vartannat kan det hända att hästen blir lite för ivrig.
– Den kan höra att du ber om tvåor när du ber om treor eller fyror. Backa då tillbaka och låt det gå fler språng mellan bytena tills du får hästen lydig på hjälperna.

En bra övning för att få en mer uppmärksam häst går ut på att rida serpentiner, tre stycken på en 60-metersbana, och därefter gå in på en kort diagonal där du byter i serie.
– Serpentinerna gör att hästen väntar bättre, och då blir den lydigare i serien också.

Fakta

Nina Bengtsson

Nina_22
Nina Bengtsson Foto: Sandra Nordin Johansson

Nina Bengtsson är B-tränare i dressyr och svenskexaminerad beridare med dressyrinriktning.

Hon är även Grand Prix-ryttare och driver Dressage by Nina.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden